Forfatter mener Norge og Trump har samme plan for Arktis etter Tromsø-besøk

Etter et besøk i Tromsø, kritiserer den amerikanske forfatteren og skribenten Norge for å være miljøverstinger.

Amerikanske Huffington sammenligner norsk oljepolitikk med den amerikanske. Foto: Helge Skog / Wikimedia Commons 

nyheter

Det er Norges oljeboring som settes under lupen av skribent Bill McKibben, i denne artikkelen publisert i det velrenommerte, amerikanske nyhetsstedet Huffington Post.

McKibben opplyser at han besøkte Tromsø tidligere i 2017. Som iTromsø tidligere har omtalt, forlot den Statoil-eide oljeriggen Songa Enabler Tromsø, via Rystraumen, for å unngå en planlagt protestaksjon der blant annet Greenpeace var involverte.

Trump vil følge Norges eksempel

Nettstedet Bloomberg Politics meldte i april, at president Donald Trump nå vil gi sine nasjonale oljeselskaper muligheten til å bore etter olje også i arktiske strøk, som er en u-sving av politikken som ble vedtatt av amerikanernes forrige administrasjon.

– Den norske regjeringen har allerede åpnet et nytt område i Barentshavet nord for polarsirkelen, for oljeboring – noe som også Trump nå ønsker å gjøre, skriver McKibben.

I Huffington Post-artikkelen uttrykker forfatteren forfjamselse over at Norge var blant de første nasjonene til å godkjenne klimaavtalen i Paris i fjor, mens de nå skal bore etter olje i nye områder.

Drar fram historisk søksmål

Videre, mener han at den norske oljeboringen er selvmotsigende, da Norge har forpliktet seg til å bremse miljøproblemene i Arktis, men nå i praksis «tråkker på gassen».

Artikkelen drar også fram det historiske klimasøksmålet, der Greenpeace pluss Natur og Ungdom saksøker den norske stat for brudd på Grunnlovens paragraf 112, som slår fast at staten har ansvaret for å verne om naturen og miljøet for fremtidige generasjoner.

– Dette er en avgjørende tid. Det er på tide at vi viser politikere og selskaper at vi velger mennesker foran olje, oppfordrer McKibben.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter