Bondeblokaden opphevet: – Vi har oppnådd det vi ønsket

Klokken ni fredag formiddag avsluttet Norsk bondelag sin blokade av matvarelagrene til Asko og Coop i Tromsø.

(Fra venstre) Asgeir Slåttnes, Tone Jensen Solhaug, Helga Nordgård og Asgeir Gundersen.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

– Vi ønsket å sette søkelyset på vår aksjon og det har vi oppnådd så nå avslutter vi aksjonen, sier Asgeir Slåttnes, leder i Troms Bondelag.

Brudd i jordbruksforhandlingene

Etter jordruksforhandlingene ble brutt tirsdag har Norsk Bondelag aksjonert i hele landet. De har blokkert matvarelagrene til Norgesgruppen (Asko), Coop og Rema.

– Jordbruksoppgjøret ble at for dårlig. Stortinget meldte at de ønsket å tette inntektsgapet mellom bøndene og andre yrkesgrupper. I regjeringens tilbud får vi en inntektsøkning på 8.000 kroner i året mens andre yrkesgrupper får en økning på 16.000 kroner. Dette er stikk i strid med det Stortinget ønsket. Vi kunne ikke gjøre annet enn å bryte forhandlingene og aksjonere, sier Slåttnes.

Ageir Slåttnes i bondelaget (til venstre) og Coop Nords Martin Holm. 

Kjørte ut varer før blokaden

I Tromsø ble det fra klokken seks i dag tidlig aksjonert utenfor varelagrene til Coop og Asko. Bøndene hindret lagrene i å kjøre ut matvarer til butikkene. Dette var Coop forberedt på.

– Vi fikk ut alt i dag tidlig før blokaden startet. Vi fikk melding om blokaden i går kveld og rakk å forberede oss, sier Morten Holm, sjef på Coop sitt lager i Tromsø.

Lageret leverer matvarer til 140 butikker, ti av dem i Tromsø.

Les også: Landbruksministeren: – Aksjonene kan ramme folks tilgang til mat

– Går utover uskyldig tredjepart

Holm har forståelse for blokaden.

– Vi har respekt for aksjonen, men synes det er synd den går utover en uskyldig tredjepart, sier han.

– Alle aksjoner vil kunne gå utover en tredjepart, sier Slåttnes.

Lover flere aksjoner

Dagens blokade varte i tre timer og Slåttnes lover flere aksjoner fram mot saken behandles i Stortinget 16. juni.

– Det vil bli spontane markeringer og mindre aksjoner i dagene fremover og fram til behandlingen i Stortinget, sier han.

Lederen er fornøyd med dagens aksjon.

– Vi har hatt en god dialog med de ansatte i ledelsen ved Coop lageret. Jeg er veldig fornøyd med aksjonen, sier Slåttnes.

Les også: ASKO: – Vi er en uskyldig part

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter