Advokat Knut Helge Hurum anket på vegne av reindriften dommen på grunn av feil rettsanvendelse og feil bevisvurdering på flere punkter.

Tapte i lagmannsretten

– Jeg hadde god tro på at anken ville slippe inn, men sikker kunne jeg ikke være. Nåløyet er trangt, det store flertallet ankesaker blir avvist, sier advokat Knut Helge Hurum, som representerer Reinøy Reinbeitedistrikt.

I desember falt dommen i Hålogaland lagmannsrett mellom reindriften og Troms fylkeskommune. Dommen slo fast at en eventuell mangelfull utredning av konsekvenser for reindriften i kommunedelplanen ikke fører til at reguleringsplanen for Langsundforbindelsen er ugyldig, og at skjønnet kan fremmes for tingretten. Da saken var oppe i tingretten vant reindriften.

TUNNEL OG VEI: I tillegg til tunnel til Reinøya, er det planlagt ny vei over bebyggelsen i Stakkvik og nytt fergeleie til Karlsøya fra Reinøya. Den 18 kilometer lange traseen er skravert. Foto: KJETIL VIK

Vei i reinbeiteområde

Striden står om det skulle vært laget en konsekvensutredning for bygging av Langsundforbindelsen i Karlsøy kommune.

Dette skriver Høyesterett på sine nettsider:

«Hålogaland lagmannsretts dom av 2. desember 2016. Om en reguleringsplan og et vedtak om ekspropriasjon, hvor det blant annet er lagt opp til veiutbygging i et samisk reinbeiteområde, er ugyldig som følge av manglende konsekvensutredning. Saken reise også spørsmålet om ekspropriasjonsvedtaket strider mot SP artikkel 27».

Prinsipiell sak

FNs internasjonale konvensjon om sivile og politiske rettigheter (SP) artikkel 27 sier følgende:

«I de stater hvor det finnes etniske, religiøse eller språklige minoriteter, skal de som tilhører slike minoriteter ikke nektes retten til, sammen med andre medlemmer av sin gruppe, å dyrke sin egen kultur, bekjenne seg til og utøve sin egen religion, eller bruke sitt eget språk.»

Dette sier advokaten om hvorfor Høyesterett velger å behandle anken:

– Saken reiser spørsmål Høyesterett anser som så prinsipielle at de vil se nærmere på den, sier Hurum.

Ankesaken er ennå ikke berammet, men Hurum regner med det blir til høsten.