Stortingsvalget

Hun stilte politikerne til veggs om arbeidsliv

– Hvordan ser dere for dere fremtidens arbeidsliv, var spørsmålet LO i Tromsø stilte til politikerne som vil på Stortinget.
nyheter

Samtlige stortingspartier pluss Rødt var invitert til møte med LO i Tromsø tirsdag ettermiddag.

På invitasjonskortet sto – kort fortalt – følgende spørsmål: Hvordan vil dere at fremtidens norske arbeidsmarkedet skal fungere?

Forventer svar

– Vi forventer å få svar på hva partiene mener. Nå har de hatt landsmøter alle sammen, så nå er partiprogrammene lagt og de kan ikke snike seg unna, sier Synnøve Søndergaard, distriktssekretær i LO.

LO har også hatt sin kongress nylig for å si sitt om hvordan man vil løse fremtidens utfordringer på arbeidsmarkedet.

Hvordan verne modell?

– Vi vil vite hvordan politikerne svarer til dette – hvordan vil de jobbe for tryggere arbeidsplasser, tryggere arbeidsmiljø, jobbe mot sosial dumping og arbeidsledighet, sier Søndergaard.

LES OGSÅ: Raser mot regjeringens båt- og fergekutt (for abonnenter)

Det er den norske arbeidslivsmodellen som er viktig å forsvare, mener hun.

– Vi har fokus på heltid- og deltidsproblematikken, ungdomsarbeidsløshet, søndagsjobbing og arbeidstidsbestemmelser, sier Søndergaard.

Sosial dumping i Nord-Norge

For LO i Nord-Norge er det et område som er begynt å bli aktuelt å ha søkelyset på, sier hun videre.

– Vi ser tendenser til sosial dumping innenfor sjømatnæringen og byggebransjen her i nord. Det er mafiatendenser som vi absolutt vil jobbe mot, sier hun.

LES OGSÅ: Ønsker å opprette eget investeringsfond for Nord-Norge

"Polakk-fag"

Rødts Jens Ingvald Olsen var delvis innom temaet. Han mente at det må til en styrking av statusen til håndverkeryrkene.

– Det kan ikke bli slik som vi får rapporter om, nemlig at unge folk kaller yrkesfag for "polakk-fag", sier han.

TRIO: Aurora Meland (til venstre), Sandra Borch og Helga Marie Bjerke representerer henholdsvis Miljøpartiet de Grønne, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.  

 

Senterpartiets Sandra Borch mente på sin side at det kun vil være mulig å slå ring rundt norske arbeidere ved å si opp EØS-avtalen.

700.000 utenfor arbeidslivet

– Vi må ta vare på det norske arbeidslivet. Vi må ha mulighet til å være restriktive hva gjelder arbeidskraft fra andre land, sier hun.

LES OGSÅ: De vil at du skal betale mer i skatt, men nekter selv å betale frivillig ekstraskatt

Høyres Benjamin Furuly mente at det viktigste politikerne kan gjøre i dag er å få den store gruppen mennesker som står utenfor arbeidslivet inn igjen.

– Det er 700.000 mennesker som står utenfor. Mange av dem vil veldig gjerne ha en meningsfull jobb å gå til, og kunne tjene sine egne penger, sier han.