Dømt til 13 års fengsel for drapet på Linn Olsen Uteng (32)

Den 36 år gamle ekskjæresten til drepte Linn Olsen Uteng dømmes til 13 års fengsel for Røstbakken-drapet.

DREPT: Linn Olsen Uteng ble drept i en leilighet i Røstbakken i fjor. 

nyheter

36-åringen som i Nord-Troms tingrett sto tiltalt for drapet på Uteng, dømmes til 13 års fengsel, med et fradrag på 308 dager som følge av varetektsfengsling. Mannen er i tillegg dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisning til hver av Utengs foreldre. I tillegg er han dømt til å betale erstatning for begravelse og psykologtimer.

I dommen står det beskrevet at drapet var «svært brutalt», og at dommen derfor må overstige tolv års fengsel.

Onsdag klokken 11.00 ble dommen forkynt for tiltalte i fengselet.

Kjøpte ikke 36-åringens forklaring

I kjennelsen kommer det frem at retten mener den utløsende årsaken til drapet var uoverstemmelser eller forskjellige forventninger til relasjonen mellom de to.

"Hva som helt spesifikt utløste at tiltalte knivstakk fornærmede vil man aldri få svar på. Det er nærliggende å tro at Uteng har vært tydelig på at forholdet var over, og at hun hadde en annen kjæreste, noe som har medført at tiltalte har mistet besinnelsen," heter det i dommen.

Selv hevdet 36-åringen at Uteng truet ham og senere stakk ham to ganger i brystet forut for drapet. Den forklaringen kjøpte ikke retten, da ut fra Utengs skader, de rettsmedisinske undersøkelsene og blodsporanalyser.

"Det er åpenbart uriktig, og retten finner det ikke tvilsomt at tiltalte forklarer seg bevisst uriktig om dette for å stille seg selv i et bedre lys."

Fornøyd med dommen

Det var 28. juli 2016 Linn Olsen Uteng (32) ble funnet knivdrept i en leilighet i Røstbakken. Totalt ble hun påført 22 knivstikk, flesteparten i brystregionen, men hun hadde også betydelige stikkskader på venstre arm.

Tiltalte erkjente straffskyld da rettssaken mot 36-åringen startet tirsdag 9. mai.

Statsadvokat og aktor, Tor Børge Nordmo, la ned påstand om 13 års fengsel under avslutningsprosedyre 12. mai. Han ba blant annet retten legge vekt på brutaliteten i drapshandlingen.

- Vi er fornøyd med at retten ga oss medhold i påstanden, og ikke minst med at retten la til grunn at Uteng ikke stakk ham først, sier Nordmo.

Mente det ikke var bevist utover enhver rimelig tvil

Forsvarer Hans Olav Bytingsvik mente på sin side at en rekke av påstandene ikke var bevist utover enhver rimelig tvil, og dermed burde komme tiltalte til gode. Han la ned en påstand om 12 års fengsel.

Bytingsvik har ennå ikke fått konferert med 36-åringen etter forkynnelsen av dommen.

- Jeg vil enten møte ham nå før helgen eller på mandag. Jeg går ut fra at han har tatt betenkningstid med tanke på en eventuell anke, sier han.

Oppreisning til foreldrene

Bistandsadvokat, Erik Ringberg, fremsatte krav på 200.000 kroner i oppreisning til hver av Utengs foreldre. I tillegg ba han om erstatning for begravelse og psykologtimer. Dette ble godtatt av forsvarer under rettssakens siste dag.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter