Betaler pant for brukte gravlys

Tromsø kirkelige fellesråd gjentar dugnadssuksessen fra i fjor og utbetaler også i år ei krone for hvert gravlys som blir plukket på gravlundene og levert inn.

BRUKTE gravlys gir pant: Krematorie- og gravlundssjef Pål Thomas Berg i kirkelig fellesråd håper at panteordningen fører til at de mottar tusenvis med brukte gravlys og fakkelbokser. For hver som leveres inn utbetales ei krone. 

nyheter

I fjor samlet ivrige plukkere til sammen nesten 3.200 brukte engangsgravlys og fakkelbokser. Det ga tilsvarende beløp i klingende mynt for dem bidro til å rydde gravlundene.

Fortsatt mye snø

– I fjor deltok både foreldre og besteforeldre sammen med barn og barnebarn i plukkingen. Det blir fort noen kroner, bare på det lille området vi står her ligger det gravlys og fakkelbokser for tyve kroner, sier krematorie- og gravlundssjef Pål Thomas Berg i kirkelig fellesråd og ser seg rundt.

LES OGSÅ: Gjerdet ser igjen ut som pinneved etter vinteren: – Dette har vært et problem i hvert fall i 15 år (for abonnenter)

Han står på Tromsø gravlund hvor gravstedene fortsatt er dekket av snø flere steder, men vinterens aktiviteter med pynting av gravsteder med lys, begynner å bli godt synlig i forbindelse med snøsmeltingen.

Leveres på Tromsø gravlund

På grunn av den sene snøsmeltingen starter årets dugnadsinnsats mye senere enn i fjor. Panteordningen starter nå og over helga kan brukte gravlys leveres inn i «bytte» mot penger.

– Panteordningen gjelder for alle gravlundene, men gravlysene må leveres inn på arbeidskontoret på Tromsø gravlund. Det har åpent hver mandag fremover, mellom klokken 10 og 12. Utbetalingen skjer kontant, sier Berg.

LES OGSÅ: Levende opptatt av kirkegårdshistorie (for abonnenter)

Kirkevergen satser på minst like god innsats i år.

– Vi håper vi får inn flere gravlys i år og har som mål å betale ut 5.000 kroner, sier Nils Opsahl.

LES OGSÅ:

Alt må ikke fjernes

Det er engangslysene og fakkelbokser som gir pant, og det er ikke alt som må fjernes fra gravstedene. Kirkelig fellesråd ber dem som plukker om å la gravlundslyktene stå i fred.

– Lysene må være nedbrent, for at det blir pant. Vi tar ikke imot lykter som står fast i jorda eller elektriske gravlys, understreker Pål Thomas Berg.