Frykter domstolskø:

Dommere roper varsku

Etter flere år med smalhans roper nå ledelsen ved domstolene i Troms nå varsku om voksende saksbehandlingstid og køer til rettssalene.

BEKYMRET: Unni Sandbukt, sorenskriver ved Nord-Troms tingrett. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

KØ: Etter kutt i driftsbudsjettene til Nord-Troms tingrett er saksbehandlingstiden økt fra 90 til over 100 dager.  Foto: Marius Hansen

nyheter

Det er sorenskriverne ved Nord-Troms, Senja og Trondenes tingretter, samt lederne ved jordskifterettene som har rettet et «bønneskriv» til stortingsrepresentantene fra Tromsø.

I brevet som er sendt til politikerne denne uken peker de tre sorenskriverne Unni Sandbukt i Tromsø, Frank-Kjetil Olsen på Finnsnes og Kirsti Ramberg i Harstad på effektene av den såkalte ABE-reformen (avbyråkratiseringsreformen) som regjeringen satte i gang for noen år siden.

Svært bekymret

– (Vi) vil med dette formidle en felles bekymring over ressurssituasjonen i domstolene i kjølvannet av de siste års statsbudsjett, skriver de.

Som følge av reformen blir driftsbudsjettene for statlige embetsverk redusert hvert år.

For Nord-Troms tingrett har dette fått dramatiske konsekvenser.

Økt saksbehandlingstid

– Saksbehandlingstiden for straffesakene oversteg måltallet på 90 dager for første gang på mange tiår.

I dag er saksbehandlingstiden for normale straffesaker 100 dager.

Neste år og i 2019 vil ABE-reformen videreføres, og tingretten i Tromsø må kutte ytterligere 1,2 millioner kroner i sine budsjetter.

Det tilsvarer en dommerfullmektig og en halv saksbehandlerstilling.

Mer til politiet

Kuttene i domstolsadministrasjonene skjer samtidig som andre deler av staten får mer penger å rutte med.

– Dersom domstolskuttene videreføres i samme periode som politiet tildeles flere midler og stillinger og saksinngangen fortsetter å øke på ulike områder, styres det mot en dramatisk utvikling for saksavviklingen i domstolene, skriver dommerne.

Ber om politikerhjelp

De ber derfor stortingspolitikerne om støtte til å få økte bevilgninger i revidert statsbudsjett.

Ifølge dem vil tilliten til domstolsverket kunne lide dersom saksbehandlingstidene blir for lange.

– Vi ber om din støtte til dette innspillet, slik at domstolene sikres nødvendige ressurser til å behandle sakene innen rimelig tid og betjene aktører, parter og publikum på en forsvarlig måte, skriver de.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter