Støtter forslaget om å pilse i parken

Politikerne fra Fremskrittspartiet og Høyre i Tromsø skåler for å oppheve forbudet om å nyte alkohol offentlig.

ØLTØRST: Erlend Svardal Bøe (H) og Anni Skogman (Frp) støtter forslaget om å oppheve loven mot å nyte alkohol i parker. 

nyheter

Onsdag kom det fram at tre av Frps stortingsrepresentanter sto bak et forslag om å fjerne forbudet mot å drikke alkoholholdige drikker under 22 prosent i parker.

Anni Skogman, gruppeleder i Tromsø Frp, støtter forslaget.

– Vår tankegang er at vi er for frihet for enkeltmennesket, og da må det være lov å nyte vin og øl i de fine sommerdagene.

Også gruppeleder i Tromsø Høyre, Erlend Svardal Bøe, er positiv til forslaget.

– Jeg ser ikke noe problem ved at folk skal sitte i bukta og grille mens de tar seg en øl. Så klart finnes det normer om hvor mye folk drikker, og hvis man blir overstadig beruset, vil det jo få konsekvenser, men å nyte en øl mens man griller synes jeg man skal tolerere.

– Utrygt for barn

Forslaget møter for øvrig motstand lokalt.

KRITISK: Brage Larsen Sollund.  

 

– På den ene siden synes jeg det er hyggelig at man skal kunne ta seg en pils, men samtidig må man ikke tilrettelegge for fyll. Det kan ende med at det offentlige rom blir mer utrygt for barn. Hvis noen drikker ti halvlitere i Kirkeparken, tror jeg at det blir mindre trivelig for meg og min sønn å være der, forteller Brage Larsen Sollund, gruppeleder i Tromsø Arbeiderparti.

Også gruppeleder i Tromsø Kristelig Folkeparti, Helga Marie Bjerke, er skeptisk til forslaget.

SKEPTISK: Helga Marie Bjerke (KrF).  

 

– Jeg mener det ikke er særlig lurt å kvitte seg med forbudet. De fleste klarer helt fint å forholde seg til alkohol sammen med barn, men utfordringen er at ikke alle klarer å begrense seg med alkohol. Da kan det fort bli ubehagelig, spesielt for barn som er i Telegrafbukta på en varm sommerdag.

– Tror ikke det blir et problem

Bøe tviler på at et opphør av forbudet vil føre til mer fyll i offentlige parker.

– Jeg er usikker på om folk i det hele tatt bryr seg om det er lov eller ikke. Det er ganske mange folk som sitter i bukta med en øl uten å tenke over konsekvensene. Jeg tror ikke fyll kommer til å øke eller bli noe større problem ved at loven bli opphevet.

– Tar man seg en tur gjennom byen, vil man alltids finne noen som er fulle. Sånn er det bare, og om de drikker seg full hjemme eller i byen kan være det samme. Ja, det kan skje at flere blir fulle, men man kan ikke innskrenke muligheten for 99 prosent for at én prosent drikker seg full. Jeg sier ikke at det ikke vil skje, men sannsynligheten for at det skjer er liten. Det er ikke verre å sitte ute og drikke enn på en uteplass, sier Skogman.

Trenger flertall

Det er fortsatt ikke avgjort om forbudet skal oppheves. Forslaget trenger flertall på Stortinget. Dersom alt går rett for seg, kan forbudet bli opphevet til sommeren.

– Jeg er litt usikker på om forslaget går gjennom. Det er noen partier på venstresiden som er veldig opptatt av begrensninger av enkeltmenneskers frihet. Det kan være at noen politikere ser på dette som en farlig greie, men vi i Frp har troen på enkeltmennesker og at de kan ta avgjørelser selv, sier Skogman.

Sollund på sin side er ikke enig i Skogmans kritikk.

– Partiene på venstresiden ble fundamentert for over hundre år siden. De fikk innført åttetimersdager, folketrygd, og så videre. Når man skal snakke om frihet for enkeltmennesket, er det disse verdiene som er verdt noe. Setter man det å sitte i en park og drikke pils i denne sammenhengen, så viser det hvor mye Norge har lyktes i frihetskampen. Om det blir mye pils i «Bukta» i helgene, så er ikke det en plass hvor jeg kan ta med meg min sønn, og det har jo også med frihet å gjøre.

Bjerke tviler på at forslaget vil gå gjennom.

– De kommer ikke til å få flertall med KrFs stemmer, det er jeg sikker på. Men jeg vet ikke helt hva Senterpartiet og Arbeiderpartiet har bestemt seg for.