«Speednight» på Langnes har for mange blitt en årlig vårtradisjon. Raske og lekre biler står på linet opp for motorinteresserte tromsøværinger. Høydepunktet for de fleste er nok å se bilene i action under billøpet, hvor de kjører 200 meter om kapp.

SE OGSÅ: Stor bildeserie fra fjorårets Speednight (for abonnenter)

Tanken om å arrangere et billøp på Tromsø lufthavn startet for ni år siden over noen kopper kaffe på en kafé i Tromsø. De var da fire over gjennomsnittet motorinteresserte personer som lekte med tanken om å få til «Speednight» i Tromsø. En av dem som har vært med siden den gang er Jørn Olsen. Et spørsmål som raskt meldte seg var om de faktisk fikk lov til å ta i bruk Nord-Norges største flyplass.

Bilgal

– Det var nok flere som hadde snakket om å arrangere det før dette, men ingen hadde tatt seg tid og arbeid med å spørre Avinor om lov. Mange kommentarer fra folk var «det kan du bare glemme», sier Olsen til iTromsø, som nå er på Langnes for å rigge opp til folkefesten.

Jørn Olsen, som til daglig jobber jobber som daglig leder for Trygg Vakt i Tromsø.

Da de faktisk tok kontakt med Avinor, fikk de seg en hyggelig overraskelse.

– Flyplassjefen den gang, Hans Børre Joakimsen, var like bilgal som oss. Vi fikk til et møte med ham, og det er selvfølgelig strenge sikkerhetsregler for å arrangere noe inne på flyplassområdet. Men vi har gjennomført det strøkent hvert år, sier Olsen.

– Vi har mye å takke Joakimsen for.

I GANG: Speednight-gjengen er godt i gang med å rigge til dagens store arrangement. Her ser du bilen til tidligere flyplassjef, Hans Børre Joakimsen. Foto: Jørn Olsen

Han forteller at den tidligere flyplassjefen har vært fast gjest på arrangementet siden starten, og han vil også være på plass i år.

LES OGSÅ: Bilshow ga penger til kreftsyke barn

Frivillighet

Arrangementet på Langnes åpner for alle klokken 16.00. Klokken 17.00 er det klart for billøp.

– De raskeste bilene tilbakelegger cirka 200 meter på fem sekunder. Da har de 240 km/t når de kommer i mål, forklarer han.

I tradisjonens tro, støtter arrangørene en frivillig organisasjon også i år. Denne gangen går tildelingen til Dyrebeskyttelsen i Tromsø.

– For hver solgte billett, går 20 kroner til Dyrebeskyttelsen. Vi valgte de i år fordi de blant annet skal investere i et nytt hus, og det er på denne tiden av året de har mest å gjøre, sier han.

LES OGSÅ: Mats (24) satser på rallycross

Det er rundt 100 frivillige som står på for å få varte opp mellom 2.000 og 3.000 besøkende, som arrangementet i snitt har.

– Dette er et arrangement som passer for alle som liker motor og spenning.