Pinlig eller uforskammet oppførsel, spydige kommentarer, uheldige tekstmeldinger og sågar håndgemeng; dette er alle ting som gjerne knyttes til høyt alkoholinntak. Ote er unnskyldningen - dagen derpå - at man var full.

Forestillingen om at alkohol endrer personligheten til den som drikker er svært utbredt, men er det gangbar mynt - rent empirisk sett?

Ifølge en amerikansk studie fra University of Missouri stemmer det ikke overhodet.

I studien ble 156 personer bedt om å beskrive sin personlighet både med og uten alkohol innabord. Deretter ble de delt inn i grupper, hvor enkelte grupper fikk servert drinker med alkohol og andre uten. De som fikk alkohol endte på en promille rundt 0,9.

Etter 15 minutter deltok de så i flere forskjellige sosiale aktiviteter som ble nøye observert.

De alkoholpåvirkede deltakterne mente selv at de ble mindre omgjengelige, mindre åpne for nye opplevelser og mindre samvittighetsfulle.

Observatørene på sin side, merket ingen endringer. Det eneste som ble slått fast, var at deltakerne i gruppene som fikk alkohol i drinkene fremsto som med utadvente.

Til Association for Psychological Science sier forsker Rachel Winograd at resultatene var uventet.

- At avvikene mellom deltakernes egne oppfatninger av sin alkoholpåvirkede personlighet og hvordan observatørene oppfattet dem var så store, kom som en overraskelse, utdyper hun.

Som et utgangspunkt for studien brukte forskerne ved universitetet en personlighetsmodell med fem ulike faktorer: Utadventhet, planmessighet, åpenhet for nye erfaringer, medmenneskelighet og nevrotisisme.

- Deltakerne meldte selv om endringer i alle faktorene etter å ha drukket alkohol, men utadventhet var den neste faktoren vi, robust, kunne observere endringer i mellom edru og berusede deltakere, forklarer Winograd.