Slik utnyttet den 27 år gamle bedrageren kjærestene sine

Han stjal kodebrikker og fødselsnumre, forfalsket dokumenter og tok opp lån for flere hundretusener. Nå er den 27 år gamle Tromsø-mannen dømt.

STRENGERE STRAFF: Aktor Henriette Birkelund la ned påstand om seks måneders fengsel for 27-åringen. Retten landet imidlertid på åtte måneder. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Mannen (27) fra Tromsø sto i Nord-Troms tingrett tiltalt for hele 21 tilfeller av grovt bedrageri, samt identitetstyveri, tyveri og dokumentforfalskning. I forrige uke ble han dømt.

I perioden 2013 og fram til sommeren 2015 bodde han sammen med kjæresten sin.

I løpet av de to årene, tilegnet han seg fødselsnummeret hennes og andre identitetsopplysninger, samt kodebrikke, kredittkort og passord til nettbank.

Mannen logget seg også inn på Skatteetatens sider og stjal selvangivelsen til kvinnen. Deretter redigerte han en av sine tidligere lønnsslipper slik at det fremsto som at det var kjærestens, og opprettet en egen mail i hennes navn.

Ved hjelp av opplysningene og dokumentasjonen, benyttet han kvinnens identitet til å skaffe seg rundt 290.000 kroner i kreditt, varer og tjenester fra 15 ulike banker, kredittinstitusjoner og nettbutikker.

Kommunikasjon mellom 27-åringen og de ulike ofrene foregikk hovedsakelig gjennom den falske e-postadressen.

Ny kjæreste, nytt offer

I januar 2016 flyttet han inn sammen med en annen kvinne, og de bodde sammen fram til mars samme år. Igjen gikk han til verks.

I retten forklarte mannen at han brukte samme fremgangsmåte overfor den nye kjæresten som den gamle: Han samlet inn det han trengte av identitetsopplysninger, stjal kodebrikken til kvinnens nettbank og opprettet en ny mail.

På tre måneder fikk mannen lurt til seg rundt 150.000 kroner fra ulike banker og kredittselskap.

I retten erkjente mannen straffskyld for samtlige tiltaleposter. Mannen er tre ganger tidligere dømt for bedrageri.

27-åringen forklarte i retten at han har hatt en vanskelig barndom preget av vold og seksuelle overgrep, og oppga at han siden 2013 har hørt stemmer. Mannen har også en historikk med rusavhengighet, men da rettssaken mot ham startet, hadde han vært rusfri i to måneder.

Grunnet forholdene knyttet til mannens helse, ble det innhentet en rettspsykiatrisk erklæring. Der konkluderes det med at 27-åringen ikke er å anse som psykotisk, og ikke antas å ha vært i en tilstand som innebærer utilregnelighet etter straffeloven.

Åtte måneders fengsel

Politiadvokat Henriette Birkelund la ned påstand om seks måneders fengsel, samt et erstatningskrav på rundt 320.000 kroner fra flere av de skadelidende selskapene mannen svindlet for penger. Mannens forsvarer, Tore Pedersen, mente imidlertid at 27-åringen må anses på mildeste måte.

Det fant retten ingen grunn til å gjøre:

«For dette konkrete tilfellet er det skjerpende at tiltalte misbrukte den tillit og den tilgang samboerskapet med de fornærmede medførte. Han har opptrådt med et fast forbrytersk forsett over lang tid. Bedrageriene gjelder i sum betydelige beløp og har rammet et stort antall fornærmede. Allmennpreventive hensyn tilsier etter rettens mening en streng reaksjon av ubetinget fengsel,» heter det i kjennelsen mot mannen.

Han ble fredag i forrige uke dømt til åtte måneders fengsel.

«Retten finner kravene tilstrekkelig dokumentert, og at samtlige vilkår for erstatning er til stede. Tiltalte dømmes til å betale erstatning i tråd med aktors påstand,» heter det videre i dommen.