Sjekk forskjellen

I fjor var det 21,8 varmegrader - i år er det 2 grader

På denne dagen i fjor var maksimumstemperaturen 21,8 grader. I morges var det så vidt over frysepunktet og fire centimeter snø rundt målestaven på Vervarslinga.

SER DU FORSKJELLEN: Bildet til venstre er tatt 30 mai i fjor. Bildet til venstre ble tatt i går. Forskjellen er på 20 grader! 

nyheter

– Men det har vært verre før, understreker meteorologkonsulent Signe Alvarstein.

Og som en liten trøst – etter mer snøvær helt til torsdag – nevner hun at gradestokken vil passere et 2-sifret tall i løpet av helgen.

SNØ: I morges klokken åtte var det fire centimeter rundt målestaven på Vervarslinga. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Mye snø...

Når vi snakker om været lokalt, kommer vi ikke utenom snøvinteren 1996-97. Da lå det 66 centimeter snø på toppen av øya 30. mai. Dagen etter ble det målt 58 centimeter – takket være temperaturen som lå på 7-8 grader. Snøfritt ble det først 9. juni.

LES OGSÅ: – Nå er det så galt at det nesten er artig

Mer snø...

– Sånn sett har vi hatt en normal maimåned. Og siden det kommer snøbyger helt til torsdag ut på dagen, kan det hende vi vil registrere noen centimeter rundt målestaven også da.

Signe Alvarstein må erkjenne at vi temperaturmessig er på bærtur.

NORMALT: Signe Alvarstein ved Vervarslinga understreker at været er normalt – selv om det på samme dag i fjor var 21,8 grader – pluss!  Foto: MARTINE HAUGLAND

 

Under normalen

– I morges ble det målt 2 grader. Det er godt under normalen som ligger mellom seks og syv grader. Men som sagt: Det må vi inn i juni for å oppleve i år.

LES OGSÅ: Kristen Gislefoss med klar beskjed til tromsøværinger: – Må fortsatt smøre seg med tålmodighet

For dem som har noen år på baken, fremstår også 1941 som et uår værmessig. Ifølge målingene til Vervarslinga for Nord-Norge, ble det registrert 64 centimeter snø på denne dagen og 55 centimeter på den siste maidagen. Snøfritt var det 13. juni.

På vei tilbake

Sett i forhold til prognosene fremover, er Signe Alvarstein i tvil om hun skal antyde at våren er på vei tilbake eller om det er sommeren som melder sin ankomst.

– Det ser lovende ut med – sakte, men sikkert – økende temperaturer fremover. Det skjer fordi vi får mer østlig vær, sier Alvarstein.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter