Nå stenger kommunen døra for private aktører i omsorgssektoren

Fra september 2019 avsluttes kommunens kontrakt med Privat Omsorg Nord og Prima omsorg.

STEMTE NED FRITT BRUKERVALG: Kommunestyret i Tromsø. 

nyheter

I dag har de to private selskapene med Privat Omsorg Nord og Prima omsorg tjenestekonsesjoner som lar brukere velge om de ønsker kommunal omsorgstjenester hos et av de private selskapene. I dag er det i overkant av hundre brukere som benytter seg av Privat Omsorg. Nå avsluttes avtalen med selskapet, og nye tjenestekonsesjoner deles ikke ut når avtalene går ut i september 2019.

Avvikler

Posisjonspartiene Ap, SV og Rødt gikk til valg på å avvikle fritt brukervalg, og nå leverer de på løftet.

– Som politiker er jeg mest opptatt av å gi de kommunalt ansatte gode vilkår til å yte gode tjenester. De gjør en fantastisk jobb. Privatisering av velferden vil ødelegge velferdssystemet vi har bygd opp. Vi er opptatt av å bygge en sterk offentlig sektor, sier Gunnhild Johansen (SV), som flere ganger har vært i ordklammeri med Privat Omsorg Nord-eier, Trude Wester.

Debatten var preget av et skarpt ordskifte, og bitre replikker fra begge politiske fløyer. Høyresiden raste mot avviklingen av fritt brukervalg.

– Dette er et ondskapsfullt forslag. Jeg håper dere sover godt etter dere har fjernet tilbudet enkeltpersoner har valgt å benytte seg av. Det er skammelig, trist og uverdig sier Britt Hege Alvarstein (Frp)

– Hvorfor?

Erlend Svardal Bøe, Gruppeleder i Høyre, raste fra talerstolen.

– Det er merkelig å erklærer krig mot under en prosent av brukerne som har valgt å benytte seg av fritt brukervalg, samtidig som pleie- og omsorgssektoren er fullstendig ute av kontroll med et avvik så langt i år på godt over 100 millioner kroner, sier han og fortsetter:

– Trude Wester og Stine Harila blir beskyldt for å være «velferdsprofitører» og mennesker som «skummer fløten på fellesskapets bekostning». Det er en tøff, frekk og sårende beskyldning å få rettet mot seg, sier Bøe.

Pål Julius Skogholt forskutterte en mørk fremtid om private aktører hadde fått fortsette å tilby omsorgstjenester :

– Det kan godt tenkes vi har noe å lære av Privat Omsorg. Men alle erfaringer tyder på at store internasjonale selskap tar over selskapene etter hvert. Det har vi sett i barnehagesektoren, og det hadde nok skjedd nå også, sier han.

Også Arbeiderpartiet argumenterte for å avvikle fritt brukervalg.

– Omfanget av brukere som velger private aktører er lite. Ap er ikke mot private aktører. Det er uheldig at vi betaler private aktører for tjenester vi kan gjøre selv. sier Aps Mari-Ann Benonisen.

Ideologisk spørsmål

Det eneste partiene er enig om i debatten, er at saken handler om ideologi.

– Er det dette dere vil bli husket for? At dere ikke bryr dere om enkeltmennesket, og gjør vedtak basert på en iskald ideologi, spør Helga Marie Bjerke (KrF).

Venstresiden anklaget høyresiden for å kun bry seg om ideologi.

– Dette er del av en febrilsk ideologisk kampanje om å få mest mulig konkurranse og private aktører i helse og omsorgs sektoren, sier Pål Julius Skogholt, og det samme gjør Rødts Bjørn Egil Johansen

– Da Høyre innførte det kun basert på ideologi, sier Rødt Bjørn Egil Johansen.

Det går ikke Jonas Stein (V) med på.

– Da det daværende byrådet innførte fritt brukervalg var det fordi brukerne skulle kunne velge selv. Hvis alle brukerne er fornøyd med de kommunale ordningene så hadde ingen valgt private tjenester, sier Jonas Stein (V).

– Ideologiske prinsipp skal nå gå foran menneskers livskvalitet. Det er en kald politikk, sier Erlend Svardal Bøe.