Regjeringen gir frislipp – kommunen skal begrense vannskuterbruk

Fra 1. juni åpner regjeringen for frislipp av vannskuterbruk.

LOKALE FORSKRIFTER: Kommunestyret har vedtatt å lage nye regelverk for å minimalisere konflikt mellom vannskuter og fugleliv, samt annen bruk av hav og fjære.  

nyheter

Det blir derfor opp til kommunen å lage lokale forskrifter om de ønsker å begrense bruken av vannskuter. I dag har kommunen lokale forskrifter som forbyr bruk av vannskuter i Rystrømmen, Tromsøysundet og Sandnessundet.

LES OGSÅ: Høyre: Nå er vannscooterreglene historie

Nå har kommunestyret vedtatt å lage nye regelverk for å minimalisere konflikt mellom vannskuter og fugleliv samt annen bruk av hav og fjære. Kun Frp og majoriteten av Høyre stemte mot forslaget.

– Veldig artig

Det hersket uenighet i kommunestyret om hvorvidt de lokale reglene som eksisterer fra før av vil gjelde fra 1. juni om man ikke oppdaterer dem. Derfor foreslo Pål Julis Skogholt i SV å lage nye oppdaterte regler som tar hensyn til fugl og folk som bruker fjæra.

– Vannskuter er åpenbart veldig artig. Problemet er at det er forholdsvis mye støy, og at de beveger seg på grunt vann. Derfor påvirker vannskutere fugleliv negativt. Vi må begrense skuterbruk sånn at det ikke går på bekostning av fugl og andre som bruker fjæra, sier Skogholt.

– Ikke banditter

Frp-politiker Britt Hege Alvarstein er mindre skeptisk til vannskuter.

– RIB, gummibåt eller vannskuter blir nå sidestilt. At noen kjører gjennom fugleflokker er helt uakseptabelt uansett hvilket kjøretøy de bruker. Vanlige folk som bruker vannskuter er ikke banditter. Vi kan ikke forby noe bare fordi vi ikke liker det, sier Alvarstein.

Beklaget regjeringens vedtak

Mens Høyres gruppe i hovedsak var enig med Frp, gjaldt det ikke Gunnar Pedersen.

– Vannskuter er et leketøy som har vært forbudt å bruke, og det burde det fortsette å være. Det går ikke an å fiske med en vannskuter. Det er et leketøy man burde vært foruten. Jeg beklager at regjeringen har opphevet forbudet, sier Pedersen.

Jarle Heitmann fra Arbeiderpartiet mener reglene vil være en oppmykning.

– Hvis vi ikke nå gjør endringer, vil dagens regler med forbud gjelde. I realiteten stemte Frp og Høyre for fortsatt å forby vannskutere. Vi har nå derimot fått flertall for å lage et nytt reglement, sier han.