Det er med bakgrunn i iTromsøs reportasjer om de nye pedagogiske planene for Sommerlyst skole at flere Høyre-politikere har reagert.

Vil ha pilotprosjekt

Skolen ønsker å gjennomføre et pilotprosjekt der de i stor grad vil gå bort fra klasseinndeling i retning av noe som ligner en baseskolemodell.

– Det er noe som vi mener er i strid med kommunestyrets tidligere vedtak om Kunnskapsskolen, sier tidligere undervisningsbyråd, Anna Amdal Fyhn.

PILOTPROSJEKT: Ledelsen ved Sommerlyst skole vil prøve ut en ny undervisningsform neste år – noe kritikerne mener er en tilbakegang til baseskolen som er vedtatt skrotet i Tromsø.

Ikke fornøyd med svar

Kunnskapsskolevedtaket er grunnlaget for all virksomhet i Tromsø-skolen, og ble vedtatt med stort politisk flertall.

Hun har derfor stilt spørsmål til administrasjonen i kommunen om hvor vidt skolens planer kan regnes å være innenfor tillatte undevisningsrammer.

– Jeg er ikke fornøyd med de svarene vi har fått hittil. Administrasjonen sier at dette er noe rektor har anledning til å gjøre – vi mener det motsatte, forklarer Fyhn.

Skeptiske lærere

Hun peker på at det ikke bare er fra hennes parti at misnøyen kommer.

– Lærerne på skolen har kritisert planene og Utdanningsforbundet var også mot et slikt pilotprosjekt, sier Fyhn.

I strid med vedtak

Hennes partikollega Tor Arne Morskogen har stilt samme spørsmål. Han har bedt om en redegjørelse i neste ukes møte i oppvekstkomiteen.

Han viser til at kommunestyret har vedtatt et såkalt grunnlagsdokument, eller en strategi, for hvordan skolebygg skal utformes. I dette dokumentet sier man nei til baseskoler.

Må vedta nytt prinsipp

Anna Amdal Fyhn sier at baseskoletanken er lagt død i Tromsø, og at nye Sommerlyst sågar ble bygget med utgangspunkt i at de ikke skulle ha baser, men klasser.

Om man ønsker å tukle med dette prinsippet, så må det fattes et helt nytt vedtak, sier Fyhn.

– Om vi ikke får svar i oppvekstkomiteen som vi er fornøyde med, vil vi kreve en full politisk gjennomgang av saken, sier hun.

– Vi kan ikke ha det slik at rektorene får lov til å gjøre nøyaktig som de vil, legger hun til.