Det opplyser flere kilder nært på fylkesrådet som ikke ønsker å stå fram med navn.

Årsaken til avgangen er at fylkesrådsleder Cecilie Myrseth stiller som Aps førstekandidat til Stortinget i september, og er således udramatisk. Likevel har det vært uklart når fylkesrådet ville gå av.

Neste ukes fylkesting vil vare fra tirsdag 13. juni til fredag 16. juni. Det er mot slutten av fylkestinget fylkesrådet formelt har planlagt å melde sin avgang.

Fylkesråd for næring, Willy Ørnebakk (Ap) vil ta over som fylkesrådsleder, såframt forhandlingene med samarbeidspartiene KrF, Venstre og Sp er ferdig til da.

NY LEDER: Willy Ørnebakk i Arbeiderpartiet tar over som fylkesrådsleder Foto: Johanne Elvestad

Rykker opp

Flere av fylkesrådets medlemmer planlegger, etter hva iTromsø kjenner til, å fortsette. Ap vil få inn et nytt medlem for å erstatte Ørnebakk når han rykker opp til lederposisjonen.

Fylkesråd for plan og økonomi, Gerd H. Kristiansen (KrF), vil ikke si om hun fortsetter i det nye fylkesrådet.

Les også: Dette er Arbeiderpartiets nye fylkesrådslederkandidat

– Det blir spekulasjoner. Det jeg kan si er at alle kommer til å gå når fylkesrådet går av, og ingen kan gi noen garanti at vi sitter i fylkesrådet når det stiftes på nytt igjen. Det handler om de formalitetene som skal på plass. Vi skal ha en politisk plattform og enighet om portefølje. Det eneste jeg kan bekrefte er at vi fortsatt forhandler om den nye plattformen. Vi hadde håpet vi skulle vært ferdig for en stund siden, uten at vi har klart det. Nå har vi et mål om å bli ferdig i løpet av denne uken, sier Kristiansen.

Ikke kommentar fra Ap

Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth vil ikke kommentere saken. Det har ikke lykkes iTromsø å komme i kontakt med påtroppende fylkesrådsleder, Willy Ørnebakk.

Les også: Ungdommene fikk møte stortingspolitikerne: – Føler vi ble hørt