Etter at eier og daglig leder i Maritim Slip & Motor AS, Roar Høgstad, begjærte oppbud i forrige uke, tok de ansatte – 20 i tallet – til motmæle. Staben er av den oppfatning at det ikke er grunnlag for å åpne konkurs og ville ha sitt syn fram i skifteretten.

Normal avvikling

Roger Johansen i Handel og kontor mener at det burde vært en normal avvikling i selskapet.

– I stedet går eieren til skifteretten og ber det offentlige om å rydde opp. I det ligger utbetaling av feriepenger og lønn til 20 mann. Flere av disse hadde en AFP-ordning nært forstående. Dersom retten godtar begjæringen, vil de samme personene tape millionbeløp. Det er også lærlinger som skulle ta eksamen og flere andre som nå går en meget usikker tid i møte, sier Johansen.

Ikke skiftesamling

På vegne av kollegene uttalte Jan Lund at det er grunn til å stille spørsmål ved eiernes håndtering av saken.

– For det første ble ikke permitteringsvarslet håndtert etter regelverket. Det gjør at vi ikke har rett til dagpenger. For de fleste betyr det at vi står på bar bakke.

OPPBUD: Fra venstre er Roar Høgstad, daglig leder i Maritim Slip & Motor, Karstein Olsen, styreleder, og Dan Andreassen, revisor.

Millionoverskudd

– Videre finner vi det utrolig at en bedrift som i fjor omsatte for 24–25 millioner kroner og hadde et millionoverskudd plutselig skal gå over ende. Det var ingen i staben forberedt på, understreket Jan Lund i retten.

Han presiserte også at bedriften har sin toppsesong akkurat nå:

– Selv om ledelsen sier at ordrebøkene var tomme, har vi de siste dagene fått henvendelser om 20–30 oppdrag – jobber vi har vært nødt til å si nei til.

Penger inn

– Vi vet også at det er fakturert leveranser og varer i millionklassen. Det er penger som kommer inn og som kunne vært brukt til å betale lønn og feriepenger, sier Jan Lund.

Hovedaksjonær og daglig leder Roar Høgstad gjorde det klart at det ikke var noen annen løsning enn å begjære oppbud.

Ikke mere penger

– Jeg er ikke interessert i å putte mer penger i selskapet. Kassa er tom og da sier lovverket hva min oppgave er, var hans klare tale.

Styreleder Karstein Olsen forklarte at svikten i ordretilgangen har vart siden årsskiftet.

– Da hadde bedriften en likviditet på rundt 4,5 millioner kroner.

Nesten alt er brukt

– Underveis er alt – bortsett fra 300.000 kroner og en kassakreditt på 1 million kroner – brukt. Derfor kunne vi ikke lenger holde hjulene i gang – for kreditors regning.

Styrelederen gjorde det også klart at kostnadene påløp selv om inntektene sviktet.

Miljøkrav

– Jeg vil også gjøre det kjent at selskapet har fått strenge miljøkrav for videre drift. Dette er summer som ligger på flere millioner kroner.

På spørsmål fra dommer Sidsel Sund Olsen, gjorde Karstein Olsen det klart at det ikke finnes midler i selskapet til å betale lønninger den 20. juni.

Revisor

Selskapets revisor, Dan Andreassen, var fritatt fra sin taushetsplikt og sa følgende om situasjonen:

– Ut fra det jeg er forelagt så langt, er faren betydelig for at selskapet ville drive for kreditors regning. Men jeg har ikke foretatt revisjon og er derfor ikke helt sikker.