Ny konsertteater:

Antikken og elektronika

Gammelt møter nytt og nært møter fjernt i Ida Løken Valkeapääs tolkning av det klassiske verket «Odysseen – everything is a remix».
nyheter

Tolkning er nettopp ordet man må bruke, for det er ikke det klassiske dramaet som Tromsø-publikum får servert på Rådstua fra neste torsdag.

– Jeg har tatt utgangspunkt i fortellingen om Odyssevs reise, men jeg har gjort det hele mye mer personlig, sier hun.

Teaterfestival

Ideen fikk hun mens hun besøkte en teaterfestival i København.

– Jeg var på jakt etter en forestilling der jeg kunne bruke min stemme til å fortelle noe som berører meg – i dag, forteller hun.

Og det var etter at hun leste et essay i Morgenbladet om Odysseen at hun fant tema og innhold.

Les også: Rivefest på Vervet: – Helt vilt bra opplegg

Odysseen i moderne drakt

Sammen med dramatiker Thale Ness og musiker DJ Runther (Rune Aleksander Winther) har hun gjort en nytolkning av deler av det klassiske eposet.

– Vi har brukt forskjellige deler Odysseen som ramme for egne og andres erfaringer, sier Valkeapää.

En av tingene som hun spinner betraktninger rundt er dagens flyktningsituasjon i Middelhavet.

Det er imidlertid ikke politisk teater i vanlig forstand.

Musikk og stemme

– Vi er alle på reise i en eller annen form og av ulike grunner. Odysseen er noe vi har til felles – både i Syria og i Norge, sier hun.

Hennes tekster fremføres som sagt til musikk av Rune Aleksander Winther, og ifølge Valkeapää er det et veldig bevisst valg.

– Odysseen ble etter hva man tror fremført muntlig 600 år før den ble skrevet ned – og den ble trolig fremført til musikk, sier hun.

Forestillingen har premiere på Rådstua den 15. juni og vil bli spilt i en uke.

Les også: – Dette var nok tidenes vårfest

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter