Søppelet flyter ved Telegrafbukta: – Dette er verre enn det russen gjør

Det var et lite hyggelig syn som møtte de ansatte ved akvariet fredag morgen.
nyheter

Knuste glassflasker, flere engangsgriller, brukt snus og et titall poser med søppel var bare noe av det som lå strødd utover plenen ved det gamle akvariet i Telegrafbukta.

– Klarer ikke oppføre seg

Da iTromsø tok turen til en av Tromsøs flotteste naturperler i sommerværet, har Erland Loso, bygg- og eiendomsdirektør ved UiT, valgt å utsette ryddingen. Han vil at folk skal se hvor ille det faktisk ser ut etter at folk ha tilbrakt ettermiddagen der.

– Det er verre enn det russen gjør. Dette er vanlige folk som ikke klarer å oppføre seg, sier Loso.

Skoleklasser

Sammen med driftstekniker Valdimar Kristinn Baldursson viser de fram flere søppelberg på plenen. De påpeker at de ønsker at området skal være tilgjengelig for allmennheten, men fredag morgen måtte de ved flere anledninger jage bort skoleklasser grunnet knust glass i området.

– Folk går forbi og rister på hodet. Dette er en klassisk konflikt der ingen tar ansvar, sier Loso.

Fem søppelsekker

Baldursson forteller at det situasjonen var lik torsdag morgen. Da plukket de cirka fem søppelsekker med avfall som folk hadde kastet fra seg på UiTs område.

– Vi brukte over en time på å plukke søppel i går, og det blir nok en time også i dag, sier Baldursson.

– Dette er tid vi kunne brukt på noe annet, sier Loso.

Oppfordring

Nå som vi går inn mot ei strålende helg, hvor værprognosene viser ei stor sol og cirka 20 grader, har Loso og Baldursson en klar oppfordring til folk.

– Kast søppelet i søppelkassene, eller ta det med deg, sier Loso.

– Telegrafbukta er verst

Og det er ikke bare UiT som opplever at folk kaster fra seg søppel. Bydrift har brukt fire timer på å rydde Telegrafbukta hver morgen siden godværet ankom.

– Det ser ut slik som det pleier i finværet, og søppelet flyter her og der. Det er mye jobb, det blir nesten for meget, sier Jan Kåre Larsen, fagleder for Bydrift park.

– Vi bruker altfor mye ressurser på søppelplukking i Telegrafbukta. Dette er tid vi kunne brukt på andre områder, sier han.

I tillegg til bukta, har også Bydrift ansvar for å rydde søppel på uteområder på Kvaløya, Charlottenlund og Tomasjord.

 – Det er Telegrafbukta som er verst, for det er her de store folkemengdene samler seg. Det er lagt opp til at folk skal ta litt ansvar selv, men det er noen som ikke plukker opp etter seg.