– Mange ser for seg en spesiell type kropp når de hører ordet modell, der fokuset er på høyde, vekt og utseende. Det er ikke dette jeg er ute etter, sier Stan Serdjukov.

Han er fotograf og jobber for flere store selskaper lokalt. Han har sett seg lei på kravene som stilles til det han kaller typiske modeller. Nå vil han ha ekte mennesker foran kamera.

En hel arbeidsdag

Serdjukov har brukt mye tid på å utvikle Stan Serdjukov Modellbank.

– Jeg vil ha en modellbank med sunt kroppsfokus. Jeg ville ikke bruke ordet modell, for det er ikke den standardtypen med modeller jeg er ute etter. Men jeg finner ikke et dekkende ord på noe språk på det jeg ser etter. Jeg vil ha sjarmerende mennesker som er god foran kamera, forklarer Serdjukov.

Han ser etter mennesker i alle aldre, fasonger og etnisiteter. Modellene skal han bruke i sine fotooppdrag for blant annet bedrifter som trenger innhold til sine nettsider og sosiale medier.

Liker ikke kroppsfokuset

– Jeg er veldig opptatt av at folk er seg selv. Jeg kommer ikke til å fortelle noen at de ikke får være med fordi de er høy, slank og pen. Jeg vil ha variasjon i modellene mine.

Serdjukov har behov for alle type mennesker, men synes særlig barn og eldre mennesker er vanskelig å få tak i.

– Jeg så et bilde av en ganske stor mann her om dagen. Han hadde masse rødt skjegg, og så bare utrolig snill ut! Han vil jeg veldig gjerne ha i modellbanken min, men jeg har ikke fått tak i ham ennå, sier en engasjert Serdjukov.

– Uendelig trist

I tillegg til engasjementet som kommer med yrket, har Serdjukov en personlig tilknytning til modeller og kroppspress.

– Jeg hadde en kjæreste før som led veldig av kroppspress. Det endte i plastisk operasjon og mye misnøye. Når jeg ser for meg mine fremtidige barn, gjør det meg uendelig trist at de vil føle at de må forandre på utseendet sitt for å passe inn. Dette vil jeg gjøre noe med, sier han.

VARIASJON: Fotograf Stan Serdjukov ønsker modeller i alle aldre, fasonger og etnisiteter, så lenge de er sjarmerende foran kamera. Blant dem er Torill Elise Støback. Foto: Stan Serdjukov