Barna samlet inn penger for å sende eldre på tur, men ingen kan stille med bil

Beboerne ved Kvaløysletta sykehjem må belage seg på færre utflukter denne sommeren.

Startet elevbedrift: Disse Selnes-elevenes samlet inn penger for å sende beboerne på Kvaløysletta sykehjem ut på tur. Fra venstre: Are Nyyssönen, Adrian Morland Hellvig, Erik Schlöpke, Emma Linnea Thomassen, Hanna Christine Hilmarsen, Sandra Amalie Henninen, Amanda Elise Dalbakk. Foto: Christer Pedersen 

nyheter

Elevbedriften Nærfolk ved Selnes skole samlet i vår inn hele 60.000 kroner (for abonnenter). Disse ønsket barna at beboerne på Kvaløysletta sykehjem skulle få nyte godt av.

Pengene skulle brukes til å lease en niseters bil, da dette skulle gi de eldre muligheten til å reise ut på turer denne sommeren. Nå viser det seg imidlertid at biltypen som kreves ikke er spesielt lett å få tak i her i Tromsø.

Trenger rullestolrampe

– I fjor fikk vi leaset en slik bil hos Biltrend, da en annen elevbedrift hadde samlet inn penger til samme formål. Denne bilen hadde de nå solgt, og vi har ikke lykkes å finne den samme biltypen, sier trivselskoordinator Karine Hansen ved Kvaløysletta sykehjem.

Biltypen det er snakk om, er en niseter med rullestolrampe.

– En av beboerne sitter i rullestol, men flere andre er avhengige av gåstol – derfor er en slik rampe helt nødvendig. En minibuss blir for stor, da vi ikke har ansatte med sertifikat til å kjøre en slik, forklarer Hansen – som er fortvilt på de eldres vegne.

– Det er viktig for dem å kunne nyte livet også utenfor sykehjemmets vegger, og få oppleve naturen på nært hold. Planen var å lease en bil fra juni og ut september fra Biltrend.

Færre utflukter

Erik Lindström, som er kokk ved Selnes skole, har jobbet tett på Elevbedriften Nærfolk. Han er også medlem av Kvaløysletta bydelsråd, som har hjulpet til med barnas innsamlingsaksjon.

– Alternativet for sykehjemmet blir å leie en bil med sjåfør, for disse 60.000 kronene. Dette blir selvfølgelig langt dyrere enn å lease en bil som de ansatte kan gjøre, og de eldre vil dermed bli avspist med langt færre utflukter, forklarer Lindström.

LES OGSÅ: Vil gi 40 millioner til aktivitetstilbud for eldre

Sykehjemmet har tidligere år disponert en bil av typen som trengs for slike utflukter, men den har ikke blitt erstattet etter å ha blitt slitt ut.

– Hvis det er noen som disponerer, eller kjenner til en slik bil, ønsker vi å komme i kontakt med dem, sier Lindström.

– Veldig sjelden biltype

Daglig leder for Biltrend, Per Molund, bekrefter at hans motorvarehus har solgt den nevnte modellen, og ikke har en lignende i hus.

– Disse bilene er veldig sjeldne. At vi hadde en slik på lager var bare en tilfeldighet, og det er ikke noe større marked for å leie dem ut heller, sier Molund.

LES OGSÅ: Da rutetabellen ble fjernet fra busstoppet til bestemoren tok Marita (20) affære

Han påpeker at Biltrend har ønsket å være behjelpelig med å leie ut en annen biltype til sykehjemmet.

– Disse modellene krever dog at rullestolbrukere må løftes inn, som ikke var aktuelt for sykehjemmet, utdyper Molund.