Gunnar (51) skal gå 54 mil for veldedighet – på rulleskøyter

Fredag skal Gunnar Lødding «henge seg på» sykkelrittet Styrkeprøven, som går fra Trondheim til Oslo.

OPPMERKSOMHET: Tromsø-mannen Gunnar Lødding ønsker å bruke egen selvrealisering til å sette søkelyset på vanskeligstilte barn på Haiti. Begge foto: Helge Skog 

nyheter

Distansen på 540 kilometer har Lødding valgt å tilbakelegge uten sykkel, men med rulleskøyter. På forhånd, og under løpet, samler 51-åringen inn penger til et veldedig formål, via sosiale medier.

– Dette rulleskøyte-stuntet ville jeg ha gjennomført uansett, og man kan godt kalle det selvrealisering. Jeg ønsker allikevel at min selvrealisering skal ha en verdi for andre enn kun meg selv, sier Tromsø-mannen.

LES OGSÅ: Jimmy (37) skal løpe 20 maraton på 20 dager for veldedighet: – Unikt i Norge

Blant verdens fattigste barn

Formålet med rulleskøyteturen er å samle inn penger til den humanitære bistandsorganisasjonen Prosjekt Haiti. Lødding har opprettet Facebook-arrangementet «Skate4Haiti», der folk kan bruke Vipps eller sette penger direkte inn på et kontonummer.

– Allerede det første døgnet hadde arrangementet fått 250 «likes», så hvis alle disse hadde gitt en hundrelapp, ville det vært fantastisk. Barna på Haiti er blant verdens fattigste, så de trenger mange ting – men mat er det viktigste, sier Lødding.

VELUTSTYRT: Bekledning og beskyttelse er på stell, og Lødding har i tillegg erfaring fra lange sykkelritt og Tromsøs skøytemiljø. 

 

Skal undervise på Haiti

Lødding skal selv oppholde seg på Haiti i tre uker denne sommer, for å drive humanitært arbeid.

– Man kan drifte en skolekantine i én måned for femti kroner per barn, så jeg håper å kunne ta med meg en stor «sjekk» til Haiti om et par ukers tid, sier han.

LES OGSÅ: Jon (76) har brukt 30 år på veldedig arbeid

51-åringen jobber som grunnskolelærer i Tromsø, er også lokalleder av Landslaget for matematikk i skolen, og skal bidra på en sommerskole driftet av lokale innbyggere og tilreisende hjelpere.

– Jeg har fått litt utstyr fra Matematikksenteret og matematikk.org, og vil fungere som en slags libero – eller støtte, om du vil.

Pølser i trærne

Fysisk sett har ikke Lødding noen betenkeligheter med å legge ut på den lange distansen. Han er innstilt på å presse kroppen til bristepunktet.

– Jeg har gått på skøyter siden jeg var 8–9 år, syklet denne strekningen for første gang i 1984, og vet at jeg har utholdenheten. Jeg har også syklet Norge på langs, pluss noen småturer som Kirkenes-Tromsø, sier 51-åringen, og legger til:

– Jeg blir nok ganske mørbanka, men jeg liker disse lange distansene. Man kan bli så sulten at man begynner å se pølsene og hamburgerne hengende i trærne, hehe.

Bruker lite sikkerhetsutstyr

Støtteapparatet som skal bistå underveis fra Trondheim til Oslo, er også på plass.

– Min bror, svigerbror og nevø skal følge meg i bil og på sykkel. De skal blant annet lange mat til meg underveis, sier Lødding.

LES OGSÅ: Trenger 250 frivillige for å få hjulene til å gå rundt

Det eneste som kan stoppe rulleskøyte-fantomet fra å krysse mållinja er, ifølge ham selv, en skade eller en påkjørsel.

– Er det ikke farlig å skulle ferdes på veien med rulleskøyter, og kun en hjelm som beskyttelse?

– Å bruke mer sikkerhetsutstyr vil være hemmende, så jeg holder meg til hjelm og kanskje noen hansker. Jeg kan ikke gå på rulleskøyter i fullt ishockeyutstyr, men skal ha på meg en vest med blinkende lys, for å øke trafikksikkerheten, sier den veltrente optimisten.

70 km/t på skøytene

Lødding forventer å bruke 24 timer på distansen fra Trøndelag til hovedstaden.

– Nå ser jeg at det er meldt et helsikes regnvær fra Trondheim til Dombås, men er jeg heldig og får vinden i ryggen, skal det rase raskt av gårde.

– Hvor stor fart kommer du opp i på rulleskøyter?

– Rett fremover kommer jeg opp i drøyt 45 kilometer i timen, men i lange nedoverbakker kommer jeg opp i rundt 70, avslutter Lødding med et uredd glis.