Familiebedriften Anfosso er en av de fremste produsentene av olivenolje fra Liguria i Nordvest-Italia. Bedriften drives av brødrene Alessandro og Alfredo Anfosso og holder til i Chiusavecchia, et stykke utenfor provinshovedstaden Imperia.

I 30 år har Alessandro Anfosso (51), som kun snakker italiensk, reist verden rundt for å sikre seg kjøpere og bygge opp bedriften som faren, Davide, startet like etter krigen. I dag omsetter han og broren for 5,5 millioner euro.

– Da vi startet å selge til utlandet, var det først til tyske og franske aktører, men etter hvert fulgte de nordeuropeiske, asiatiske og amerikanske markedene, forteller 51-åringen.

Språklige utfordringer

Brødrene leverer i dag varer til en rekke delikatesseforretninger i Norge, blant annet Colonialen i Bergen og Helmersens Delikatesser i Tromsø.

Ettersom bedriften nær sagt kun består av Anfosso-familien, er det brødrene selv som tar seg av salgsarbeidet. Med 200 reisedøgn årlig, har Alessandro nok å gjøre.

– Hvordan har du klart å bygge opp et slikt nettverk uten å snakke et eneste ord engelsk?

– Det kan være utfordrende å til tider, men jeg stoler i bunn og grunn på at produktene våre selger seg selv, svarer han.

Ifølge 51-åringen, er Norge er veldig takknemlig marked å jobbe i.

– Dere er svært kvalitetsbevisste og glad i god mat

På familiebesøk

Den siste uken har Anfosso, sammen med kona og sønnen, besøkt Tromsø og Sindre Helmersen. De to har kjent hverandre siden oppstarten av delikatesseforretningen i Storgata i 2002.

– Vi har etter hvert blitt veldig gode venner. For tre år siden var jeg og familien på besøk hos dem i Italia, og nå var det deres tur å komme nordover, sier Helmersen.

Helmersen, som selv snakker italiensk, fungerer som tolk for familiene.

– Det funker utmerket! Man kommer jo i tillegg veldig langt bare ved å være åpen – uavhengig av språk. Også er jo mat et språk i seg selv, påpeker han.