August (18) har sommerjobb som profesjonell «gamer» og konkurrerer i Europa-toppen

18-åringen har gjennom flere år hevdet seg nasjonalt, og nå satser han med laget sitt mot Europa-toppen.

Skole først: Mens mange dropper ut for å satse på E-sport, velger August Skarsfjord Nyheim (18) å prioritere skole først. Foto: Rikke Lange 

nyheter

August (18) har sommerjobb som profesjonell «gamer» og konkurrerer i Europa-toppen

Selv om August Skarsfjord Nyheim (18) kommer fra en fotballfamilie, holder 18-åringen på med en litt annen for sport; E-sport. Det regnes som en av verdens raskest voksende «idretter» og er både ekstremt populært og lønnsomt i Asia og USA, med store sponsordealer, betydelige pengepremier i turneringene og elleville seertall.

E-sport er i sterk fremvekst også i Europa, mens Norge henger langt etter på tross av flere enkelt utøvere som hevder seg internasjonalt.

Signert for spansk lag

En av disse utøverne er Tromsø egen August, eller «Quixeth» som han heter i det populære online multiplayer-spillet League of Legends. Nyheim ble nylig signert av det spanske laget Origen.

EVENTYRLIG: League of Legends er et mulitiplayer-spill lagt til en eventyrsverden med monster, helter og magi. 

 

– Det er egentlig ganske absurd hvordan jeg endte der, men jeg spilte egentlig for et 2. divisjonslag i Spania, men etter en regelendring midt i sesongen, måtte vi sette sammen et helt nytt lag. Vi hadde kun spilt sammen i en måned da vi skulle være med på en av de største og mest prestisjefulle turneringene i Norden. Vi tenkte at vi ikke hadde sjans og solgte plassen vår der, men så droppa selgeren ut i siste liten slik at vi måtte stille selv, forteller Nyheim, og fortsetter:

– Vi var skikkelig underdogs, men kom oss først til finalen i Stockholm. Der klarte vi på et eller annet vis å vinne hele turneringen. Så i tillegg til en pen premiepott, kvalifiserte vi oss også til en turnering som kaller for «Summer Split» og Origin kjøpte opp hele laget vårt.

Eget hus med tilhørende kokk i Berlin

Denne helga reiser Nyheim, som akkurat er ferdig med sitt andre år på videregående, sammen med resten av laget sitt til Berlin for å delta i turneringen som pågår i fem uker.

Der skal de hver søndag spille mot et nytt lag, blant annet mot Paris Saint-Germain og Schalke 04s egne LoL-lag. De fire beste lagene går videre til et sluttspill, hvor de to beste lagene spiller kvalikkamp mot nedrykkskandidatene i toppdivisjonen i Europa for en plass i ligaen. Litt som i fotballverden med andre ord.

SPILLERE: Slik ser det ut når gamerne konkurrerer i League of Legends. 

 

– Laget vårt har et eget hus i Berlin hvor vi alle har hvert vårt soverom, et gamerom hvor vi kan trene sammen med coachen vår og en analytiker, og jeg tror faktisk vi også har en egen kokk. Det er en del folk som blir litt sjalu når de hører hva jeg skal i sommer, ler Nyheim, som ikke legger skjul på at det er gode penger å hente i denne verden.

– Vi har en ganske god månedslønn, og betaler ingenting selv nå som vi er under Origen, så det er penger som går rett på sparekontoen. Turneringspremiene kan også være ganske betydelige, men de er veldig varierende. Man må tross alt vinne, og jo høyere nivå man spiller på, jo vanskeligere er det.

Prioriterer skolen

I likhet med andre idretter så er ikke dette noe man kan holde på med på toppnivå hele livet. De fleste i toppsjiktet i verden er mellom 18–25 år, og selv om Nyheim gjerne skulle ha satset mer, er det viktigste for han å fullføre videregående.

– Jeg spiller rundt 3–6 timer om dagen, og da er det for det meste treningskamper sammen med laget mitt. Det viktigste for meg er å ha en sunn balanse mellom spillingen, skolearbeid og vennene mine, og så langt har det gått veldig bra. Om jeg skal bli bedre må jeg droppe ut, og det er helt uaktuelt for min del. Så vi får se hvordan det går i sommer og hva som blir veien videre. Jeg håper selvsagt at jeg klarer å holde et høyt nivå til etter jeg er ferdig på skolen, og at jeg kanskje får mulighet til å satse skikkelig til neste år, men det må jeg nesten bare vente å se, sier Nyheim.

Større i fremtiden

Det er mange som sliter med å forstå hvordan man kan tjene penger på å spille data, men Nyheim tror E-sport vil bli like akseptert som andre idretter på sikt.

– I Norge er det jo sånn at man må satse på fotball, håndball eller innen ski for at folk tar deg seriøst. Det er veldig mange som ikke skjønner hva jeg driver med, men med den veksten som skjer nå og utviklende i teknologien vil det bare bli større på sikt. Det er nok mange som drømmer om å kunne leve av å spille dataspill, og jeg føler meg ekstremt heldig som får lov til å holde på med dette, sier Nyheim.

– Hva sier familien?

– De var veldig skeptiske i starten, men jeg har vist dem at man kan tjene penger på dette og ikke minst at det ikke går ut over skolen. De støtter meg hele veien, og mamma har satt seg skikkelig inn i det og følger med på streamen fra turneringene jeg er med i.