Statuen har stått ett år på lager - sjekk hvor den står nå

Leonardo Lustigs MSM-statue, «Runners», har omsider fått sitt endelig hjem – i parken på Ingvald Jaklins plass.
nyheter

– Som man ser, springer damene mot byen og ikke fra den. Symbolikken er viktig, sier kultur- og idrettssjef i Tromsø kommune, Lisa Hoen, og ler.

Statuen, som er en gave til byen fra italieneren Gianfranco Traverso (72) og kunstneren Leonardo Lustig, ble først avduket i juni i fjor under Midnight Sun Marathon (MSM) – da utenfor Kulturhuset. Der sto den fram til slutten av august.

– Det var kun midlertidig. Det ble satt ned ei arbeidsgruppe bestående av en person fra park og vei, en fra kultur og idrett og en kunstner. De har brukt det siste året på å finne den beste plassen for statuen, sier Hoen og fortsetter:

– Det er utfordrende med slike gaver, da de ikke er laget for et spesifikt byrom. Vanligvis bestiller kommunen kunstverk som er tilpasset stedet de skal stå.

Kritisert for sendrektighet

Mens arbeidsgruppen jobbet med saken, sto «Runners» lagret blant sykkelstativer og containere i Bydrifts lager på Skattøra – populært kalt Slottet.

MSM-styreleder Karl Johan Jakola og daglig leder Nils I. Hætta har kritisert kommunen for sendrektig behandling av plasseringsspørsmålet.

– Det har vært en krevende sak, og vi har tatt den på alvor. Derfor har det også tatt tid, sier Hoen.

Hun viser til at statuen er stor og at steinsokkelen statuen står på ble lenger og bredere enn forespeilet.

– Den veier 10 tonn. Det betyr at den ikke kan stå hvor som helst, da underlaget må tåle belastningen. Samtidig må man ta hensyn til MSM. Den må jo være synlig for både publikum og deltakerne.

Favorittplassering

Hoen hadde selv Jaklins plass som favoritt blant de to alternativene administrasjonen la fram til politisk behandling i forrige uke. Det andre alternativet var langs Kvaløyveien.

– Jeg er kjempefornøyd. Den løfter parkområdet, sier kultur- og idrettssjefen.

Også Hætta er fornøyd med plasseringen.

– Det er veldig godt at kommunen har fått den på plass. Den står veldig bra på Jaklins plass.

Hætta bekrefter at det var et sterkt ønske fra MSM og Traverso at statuen ble stående mest mulig sentralt – gjerne nært målområdet i Storgata.

– Men nå er hovedsaken at vi har fått den til sentrum, seier han.

Sponser belysning

Hoen forteller at det fra kommunenes side er et uttalt mål å holde sentrum mest mulig åpent og fritt for mulige hinder.

– Allerede har vi fangstmannen på Stortorget som skaper en del utfordringer for større arrangementer, som for eksempel Rakettnatt. Det ble imidlertid vurdert å sette «Runners» i Storgata, like ovenfor Ark, men den ble rett og slett for stor, sier hun.

Planen er nå å fundamentere statuen skikkelig før vinteren.

– I tillegg har giveren gått med på å sponse belysning til den slik at den ikke forsvinner helt når mørketiden kommer.

Det er anslått at montering og belysning vil koste rundt 150.000 kroner. Så langt har Traverso og Lustig brukt mellom 4 og 5 millioner kroner på kunstverket.