Liten hund – stort hjerte

Den franske bulldoggen Nora mener at det ikke er størrelsen det kommer an på når man deltar på hundeutstilling.

LITEN OG STOR: Nora (fremst) synes Aran og Misty i bakgrunnen er litt store. Uten at hun lar dét stoppe henne. Alle foto: Åsgeir Johansen 

nyheter

– Nei, Frode, hva er det du har gjort? Vaska hunden på 60 grader igjen? Du ser jo at den krymper, ler Tor Jensen.

Frode Kristiansen som går tur med den franske, og helt klart småvokste, bulldoggen Nora, ler tilbake.

Det er ikke uten grunn at Jensen er stor i kjeften, og man kan nesten si at den reflekterer hunden hans. Aran er en alaskan malamute som er en rase som kan bli opp til 43 kilo.

Ullvask

– Aldri vask hunden på et annet program enn ullvask, fortsetter Jensen og blunker.

Denne helga er det fullt hundeliv på Mandelasletta hvor Tromsø Hundeklubb arrangerer konkurranse og utstilling.

– Konkurransen er en liten del av det og det er jo artig når hunden gjør det bra, men det sosiale er det viktigste, sier Sigrid Svingen fra Buskerud.

Hun konkurrerer for anledningen sammen med Airdale terrieren Cooper. For Svingens del er dette første gangen hun er i Nord-Norge.

– Førsteinntrykket er litt blandet, da jeg håpte på bedre vær. Men jeg skulle gjerne sett mer enn det jeg får tid til, sier hun.

KONKURRANSEHUND: Sigrid Svingen og Airdale terrieren Cooper håper på en gruppeplassering i finalene i morgen, men uansett er det sosiale på Mandelasletta viktigst. 

– Dette er livet

Mens Svingen er ei førstereisdame til Tromsø, er dette langt fra første gang for Rolf Johnsen fra Sortland.

– Å få treffe venner og hundekollegaer og synse oss imellom, det er jo dét som er livet, sier han.

Det kan synes som hunden hans (eller egentlig hans kones), shih tzu, Sisu, er enig.

Tamhunden (Canis familiaris) har vært en del av menneskenes liv siden steinalderen og det eldste funnet av tamhund i Norge, den såkalte "varangerhunden", går 5–7000 år tilbake i tid. Intet annet dyr har et lignende mangfold av uttrykk innenfor samme familie av pattedyr.

Brukshund

Det bærer hundene på Mandelasletta preg av, med en blanding av bruks- og kosehunder om en annen. Som for eksempel portugisiske vannhunder. De er i aller høyeste grad brukshunder.

– De henter garn og bærer beskjeder mellom båtene. Disse hundene er klipt på en tradisjonell måte, forklarer Gro Sundby.

Løveklipp

For et utrent øye kan det se ut som Majken og Zorba har forsøkt å klippe seg selv og blitt lei, men klippingen med kort hår bak og full pelsmundur framme, har en forklaring – såkalt "løveklipp". Det første gir lettere bevegelse gjennom vannet. Den tjukke pelsen framme beskytter mot rovfisk og kulde.

La oss håpe at de slipper å bruke sine vannevner denne helga.

Og for ordens skyld: Vi gjør oppmerksom på at henvisninga til å vaske hunder på ullvask var en spøk.