Vil «spandere» nye dekk for å spare miljøet

Tromsø Venstre vil fremme forslag om å støtte innkjøp av piggfrie dekk med 1.500 kroner.

VIL GI STØTTE: Morten Skandfer (Venstre) ønsker å gi folk som velger piggfritt en påskjønning på 1.500 kroner. Foto: Trond Tomassen 

nyheter

Morten Skandfer i Venstre vil ta grep i svevestøvproblematikken i Tromsø ved å spytte inn 1.500 kroner til de som velger piggfrie dekk til høsten.

Tromsø troner igjen på toppen over byer i Norge som sliter med svevestøv. Det går ut over helsa, sier stortingskandidat Morten Skandfer.

– Alle som bor i Tromsø vet at svevestøv er et stort problem. Det gir dårlig uteluft og helseplager for mange. Vi kan rett og slett ikke fortsette å ha det sånn, sier Skandfer.


Staten usikker på om Tromsø klarer målet om redusert bilbruk

Samferdselsdepartementet tviler på at Tromsø når målene om redusert biltrafikk, tross kollektivsatsing.


Vil gi 1.500 kroner

Nå vil Skandfer gi en vennlig dytt til de som skal kjøpe seg et nytt sett med dekk, slik at de velger piggfritt.

– Vi har sett på forslagene i kommunestyret hvor veiene skal koste mer, de skal bruke annen type sand og andre ting som går på veiene. Men når det kommer til piggdekk må vi forsøke noe nytt. Nå vil vi oppfordre til piggfritt ved å gi folk en liten påskjønnelse i støtte på 1.500 kroner, sier Skandfer.

Han forteller at forslaget er en prøveordning på ett år.

– Vi vil evaluere dette og se hvor mange som bytter. Vi kommer ikke til å få alle over, vi kommer ikke til å få halvparten over heller, men om ti prosent skifter, er det en god bedring.

PIGGFRITT: Piggfrie dekk gir ikke like mye svevestøv som piggdekk. Foto: Harstad Tidende  Foto: Ivar L Paulsen

 

Tror på støtte

Forslaget skal opp i ukens kommunestyremøte, hvor Venstre tror på stor støtte, etter å ha kjempet mot svevestøvet i mange år.

– Forslagene som ligger er mye av det vi vet ikke virker. Får vi støtte for dette, skal vi få det til allerede fra 1. september. Kommunen må ta en utgift uansett på grunn av svevestøvproblemet. Det er en situasjon vi ikke har valgt selv og ikke ønsker oss. Vi har rett og slett ikke lov til å la være å bruke penger på dette. Det koster å være svevestøvversting i Norge, sier Skandfer.

Et sett med fire piggfrie dekk koster mellom 4.000 og 6.000 kroner hos forhandlere i Tromsø. Noe som betyr at Venstres forslag vil spandere ett dekk per bil.


Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter