Graver etter årsak til vannlekkasje i Grønnegata

To store hull på det gamle støpejernsrøret som utgjør hovedvannledningen ved Thon Hotel i Grønnegata, var årsaken til lekkasjen onsdag morgen.

JOBBES PÅ SPRENG: Vann- og avløpssjef Geir Helø foran hullet i Grønnegata hvor vannlekkasjen oppsto natt til onsdag. Da iTromsø snakket med ham onsdag formiddag, var årsaken til lekkasjen ikke funnet. 

nyheter

Vannlekkasjen ble oppdaget i 4-5-tida natt til onsdag. Flere bygg på begge siden av Grønnegata mistet vannet, blant annet leilighetene i Grønnegata 52-56, bygget Mathallen holder til i og Thon Hotel Polar. Etter iherdig jobbing hele onsdagen ble hullene tettet.

– Vannet er nå satt på og gata åpner før kl. 18.00. Jeg ønsker å rette en stor takk til mine medarbeidere og vår vaktentreprenør for strålende innsats, uttaler vann- og avløpssjef Geir Helø til iTromsø rundt klokken 15.30 onsdag.

Tæret hull

Onsdag formiddag startet gravingen for å finne årsaken til vannlekkasjen. Ut på dagen ble det avdekket hva lekkasjen skyldes.

– Vi fant to store hull, det ene to ganger syv centimeter, det andre syv ganger fem centimeter. Det var to store tærehull, typisk i bunnen av røret, sier vann- og avløpssjef Geir Helø i Tromsø kommune.

Etter at hullene ble tettet ble det satt på vanntrykk for å sjekke om det var tett. Da oppsto det et nytt hull.

– Hullet oppsto to meter lenger nord i røret. Det betyr at Grønnegata fortsatt blir stengt i alle fall til tidlig kveld. Røret har så pass mye strukturell skade at vi må sjekke det skikkelig.

Måtte stenge Grønnegata

Da iTromsø snakket med Helø senere onsdag ettermiddag lå de an til at hullet i Grønnegata ville være fylt igjen i 18-tida.

– Det så bra ut nå. Vi har vært under vannrøret og kjent på det. Nå holder vi på å fylle igjen gravehullet. 

Kommunen sørget for reservevannløsning for vannløse beboere, restauranter, hotell og kontorer. Grønnegata ble stengt fra Grand-hjørnet til tunnelutkjøringen ved Sentrum terrasse i forbindelse med gravingen. Gravemaskin og lastebil var rekvirert for å grave seg ned til hovedvannledningen.

– Det er snakk om et ni tommers støpejernsrør fra 1950-60-tallet, sier Helø.

Fullt hotell

For Thon-hotellets ansatte ble det en travel morgen da vannet plutselig var borte. Gjestene ble henvist til konferansedelen i bygget ved siden av som ikke ble berørt av lekkasjen.

– Vi hadde fullt hotell i natt, det vil si over 200 gjester. Vi fikk tid til å lage mat. Vi har fullt hotell igjen til natta, sier en litt bekymret hotelldirektør, Aid Schei Lillegård.

Helø kunne ikke love noe tidspunkt akkurat da.

– Vi gasser på, sier han.

Sjekker sammenheng

På Strandveien sto vannspruten til himmels natt til onsdag. Om det har noen sammenheng med lekkasjen i Grønnegata, kunne Helø ikke si noe om da iTromsø snakket med ham.

– Vi vet ikke om det har noen sammenheng, men det skal undersøkes. Det som skjedde på Strandveien var at brannventilen i kummen sprakk.