Dette er studieretningen «ingen» vil ta: – Dette er kritisk

Roar Sollied (V), fylkesråd for utdanning i Troms fylkeskommune, tror knapt det han ser når han studerer oversikten over primærvalgene til videregåendeelevene.

KRITISK: Fylkesråd for utdanning i Troms fylke, Roar Sollied (V), liker ikke hvor få som har søkt seg inn på restaurant og matfag.   Foto: Jørn Myreng

Oversikt over studieprogram VG1 i Troms fylke, antall primærsøkere:
  • Helse- og oppvekstfag, 249
  • Teknikk og industriell produksjon, 210
  • Elektrofag, 205
  • Bygg- og anleggsteknikk, 106
  • Naturbruk, 99
  • Service og samferdsel, 86
  • Design og håndverk, 71
  • Medier og kommunikasjon, 48
  • Restaurant og matfag, 45
nyheter

Til høsten starter nok et nytt kull på videregående skole, og det er ikke alltid like lett vite hvilken studieretning man skal velge.

Restaurant og matfag flopper

Ifølge statistikken fra Troms fylkeskommune, viser det seg at bare 45 elever i Troms fylke har valgt restaurant og matfag som sitt primærvalg. Det er færrest av alle studieretningene.

– Dette er veldig merkelig. Reiseliv er den bransjen som øker nest mest i Norge, etter sjømatindustrien. Hva er det som hører til reiseliv? Jo, mat av kvalitet, men det virker som om interessen for yrket er helt nede blant ungdommene, forteller Sollied.

– Er et så lavt tall alarmerende?

– Det er helt klart alarmerende tall. Dette er kritisk for restaurant og matfag.

Sollied forsikrer om at det ikke skal stå på mangel på lærlingplasser innenfor studiet.

– Bare Forsvaret i seg selv har 80 institusjonelle lærlingplasser ledig, og her stiller vi opp med bare 45 søkere. Det er ikke bra.

Tror TV-seriene ødelegger

Sollied har en tanke om hva som er grunnen til at ungdommene ikke velger restaurant og matfag.

– Det kan være den generelle holdningen man har til yrket. Man ser mange reality-matprogrammer på TV som er konkurransebasert. I tillegg har du Hellstrøm som drar rundt på restauranter og skal være «bad boy». Ungdommene må vite at dette er ikke virkeligheten innenfor yrket, sier Sollied og trekker fram kjendiskokken Jamie Oliver som nok et eksempel.

– Han er litt mer som en ordentlig kokk, og appellerer til de unge.

– Hva kan man gjøre for å trekke inn flere ungdommer til studiet?

– Det er bransjen selv som er nødt til å finne ut hvordan de skal appellere til ungdommen.

Glad for helseøkning

På listen over hvilke studieretninger som er mest populær, er det helse- og oppvekstfag som er på toppen.

– Jeg er veldig glad for at det er så mange som vil gå helsefag. Dette er noe som vi kommer til å ha et stort behov for i fremtiden, sier Sollied.

Naturbruk øker mest

Noe som kanskje overrasker mange er at naturbruk har økt med 42 flere søkere fra i fjor. Det er mest av alle studieretningene.

– Det kan komme av at sjømatindustrien er den bransjen som har størst vekst. Hver høst får vi rekorder i lakseproduksjonen, og det er klart at det fører til flere arbeidsplasser, sier Sollied.

Svak service

Noe som skaper irritasjon for Sollied er service og samferdsel, men det er ikke det lave søkertallet på 86 som irriterer ham.

– Det at studieretningen heter service og samferdsel er helt hårreisende. Navnet sier ingenting om hva studiet går ut på. Det er jo handel studiet først og fremst handler om.

Han tror navnet i seg selv er en grunn til at ikke flere søker seg til studieretningen.

– Ungdommer velger ikke den retningen fordi de vet rett og slett ikke hva det går ut på, sier fylkesråden.

Jobb etter skole

Sollied føler at ungdommens valg av studieretninger representerer tilgjengeligheten på relaterte jobber til en viss grad.

– Jeg føler ikke det er parallelt innenfor restaurant og matfag, men jeg er enig når det kommer til naturbruk. Man kan også se tendensen av det samme innenfor medier og kommunikasjon.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter