Jens blir sommervikar for «Pondus»

Jens K. Styve rundet nylig 100 striper med tegneserien «Dunce». I sommer skal han vikariere for «Pondus» i Bergens Tidende.

TEGNER: Jens K. Styve rundet nylig 100 striper og skal vikariere for Frode Øverli i Bergens Tidende i sommer. 

nyheter

– Det er utrolig kult, sier tegneserieskaperen.

Styve vant Dagbladets prestisjefulle tegneseriekonkurranse i fjor, og riksavisen skulle opprinnelig bare ha stripen på trykk fram til 1. mai.

– Men de likte serien, så jeg fikk fortsette litt til. Nå kommer den å gå i Dagbladet fram til 1. august, forteller han.

Nå har Bergens Tidende (BT) plukket opp stripen som sommervikar for den populære stripen «Pondus» av bergenser Frode Øverli.

– Det er spennende å se om man får fortsette med dette. Nå er det flere aviser som vurderer vikar, blant annet i Trondheim, Kristiansand og Stavanger, så det hadde kjempebra å få napp, sier Styve.

Seriestripen går for tiden også fast i iTromsø.

LES OGSÅ: Tromsøbok blir tegneserieroman

Tilbakefall

Styve kommer opprinnelig fra bygda Hjelmås nord for Bergen. Derfor synes han det er gøy at nettopp Bergens Tidende tok opp serien.

– BT var distriktsavisen hjemme, så det er den jeg har vokst opp med, forteller han.

Tegneren kom til Tromsø i 1999 med en plan om å være her i ett år. Han bor fortsatt i byen.

– Jeg flyttet i utgangspunktet hit ganske ufrivillig, men ble etter tolv år i designbyrået Tank noe lenger enn planlagt.

– Hvor lenge har du laget tegneserier?

– Jeg holdt mye på med det som barn, men sluttet brått da jeg flyttet. Da trodde jeg at jeg var helt ferdig med det.

Det gikk 14 år, og i mellomtiden skrev Styve to romaner og gikk på forfatterstudier på Kunstakademiet i Tromsø.

– Det var da jeg skulle begynne på bok nummer tre at jeg tok det opp igjen. Jeg hadde tatt ut to måneders permisjon og satt og stirret i veggen for å se hvilke ideer som kom opp. Da fant jeg ut at jeg synes det var gøy å lage tegneserie igjen, og fikk et tilbakefall til det, forteller han.

LES OGSÅ: Lokal tegner med i iTromsøs nye tegneseriesatsing

Vitsefortelling

Selv om avisstriper på verdensbasis kanskje er en litt utdøende bransje, lever den i beste velgående i Norge, ifølge Styve. Han trekker fram nettopp «Pondus» og «Lunsj» som eksempler på dette.

Selv var han egentlig ikke så veldig begeistret for formatet før han begynte med det selv:

– Jeg har alltid tenkt litt på det som vitsefortelling og rakket ned på det. Men mange lager jo gode striper, så jeg vil prøve og likte det. Dessuten er det gøy å bli publisert hver dag, sier han.

– Hvordan trives du med daglige deadliner?

– Det er et stress! I begynnelsen hadde jeg en ganske god buffer, men etter hvert måtte hver stripe leveres dagen før, innen lunsj. Man visste jo hva man skulle levere, men satt ofte oppe hele natten for å få tegningen ferdig, innrømmer Styve, og legger til:

– Nå får jeg hjelp med fargeleggingen, og det både løfter serien og løser tidspresset.

100 striper

Styve rundet nylig stripe nummer 100, og mener det er mengdetrening som må til for å lykkes som serietegner.

– Man blir bare ikke plutselig god. Jeg snakket med Børge Lund som står bak «Lunsj», og han fortalte meg at det var noe som løsnet rundt stripe nummer 1.000. Så da har jeg bare 900 striper igjen før ting faller på plass, sier han og humrer

I tillegg til å lage egne serier jobber Styve på Tvibit, hvor han er leder for en tegneseriegruppe som møtes ukentlig.

– Det er gøy å se at dagens unge tegneserienerder har den samme gløden jeg hadde på samme alder. Vi møtes for å tegne sammen og inspirere hverandre. Jeg føler jeg lærer like mye som de, for eksempel om japansk anime, sier han.

Styve fikk nylig ferdigfinansiert hefte nummer to av «Dunce» via crowdfunding.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter