Studentene slipper avgift på strøm

Fra høsten skulle samskipnaden begynne å kreve studentene for merverdiavgift på strømmen. Nå endrer regjeringen loven for at studentene skal slippe den ekstra utgiften.

SLIPPER STRØMAVGIFT: Leder for Studentparlamentet, Marte Sandslett Seland, gleder seg over at studentene i nord slipper å betale merverdiavgift for strømmen. Direktør for samskipnaden, Hans Petter Kvaal (bak fra venstre), styreleder i samskipnaden, Johannes Utvåg, Fremskrittspartiets 2.-kandidat Kristian Wilsgård og stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) er like fornøyde.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

– Studentene er i en sårbar økonomisk situasjon og hundre kroner spart betyr mye. Det er en helt fantastisk nyhet som studentene vil hoppe i taket av glede over, sier Marte Sandslett Seland, leder for Studentparlamentet ved UiT – Norges arktiske universitet.

Fra studiestart

Regjeringen Solberg har besluttet å endre merverdiavgiftslovgivningen som vil bety at alle studenter i Nord-Norge fritas for moms på strømmen.

Forslaget som må på høring før det blir vedtatt gjelder for samskipnadens studentboliger i Nordland, Troms og Finnmark.

– Det er bare en formalitet. Målet er at den nye loven skal tre i kraft fra studiestart til høsten, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H).

Han slapp nyheten fredag ettermiddag sammen med Fremskrittspartiets andrekandidat til stortingsvalget for Troms, Kristian Wilsgård, direktør Hans Petter Kvaal i studentsamskipnaden og styreleder Johannes Utvåg.

Studentglede

– Studentsamskipnaden har tatt regninga fram til nå, men vi var klare til å legge den på husleia fra august. Nå har vi besluttet å stoppe det. Dermed blir det ikke rundt 100 kroner ekstra å betale i husleie i måneden for studentene, som det utgjør for en studenthybel, sier Kvaal.

Selv om 100 kroner spart i måneden kanskje ikke høres så mye ut, betyr det mye for en slunken studentøkonomi.

– Det er helt fantastisk at vi slipper avgiften. Jeg ble så glad da vi fikk nyheten. Kent (Gudmundsen, red.anm.) har gjort en kjempejobb, sier Johannes Utvåg, styremedlem i studentsamskipnaden.

Fritas for 20 mill.

Strømavgiften utgjør mellom fire og fem millioner kroner i året for landsdelens studenter.

– Det betyr at hvert studentkull i Nord-Norge fritas for rundt 20 millioner kroner i løpet av et utdanningsløp på fem år, sier Gudmundsen.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter