Bylørdag

Tromsø kan ikke være som New York eller Havanna

Det var sol og god stemning da NODA (Nord-Norsk Design- og Arkitektursenter) arrangerte bakgårdsfest i bakgården til Mack.
nyheter

Daglig leder Michele Renée Widerøe og prosjektkoordinator Frikk Baardseth skinte om kapp med sola da iTromsø snakket med dem lørdag formiddag.

Tredje året på rad

Bakgårdsfesten arrangeres for tredje året på rad i Tromsø. Tidligere har den også vært arrangert i Bodø og i år skal det holdes bakgårdsfest i Bodø og Mo i Rana i tillegg til Tromsø.

– Nå har vi arrangert denne festen 2 år på rad og endelig får vi fint vær. Det var på tide, sier Widerøe.

Hvordan skulle NODAs drømme-Tromsø sett ut?

– Skal vi ta hele Tromsø eller skal vi ta bakgårdene? Hvis vi skal ta hele Tromsø, blir vi sittende her i flere uker, sier hun spøkefullt.

– Nå jobber vi med sentrum. Det handler om å skape liv der. Det å bare ha butikker i sentrum er ikke det som er fremtiden. Man må ha en god kombinasjon av kafeer og noe kulturelt som skjer.

– Jeg ønsker også flere lekeplasser i byen. Hadde NODA hatt penger, hadde vi skapt utrolig kule lekeplasser i de parkene som fins i dag. Bakgårdene er uutnyttet, men også parker og offentlige rom må utnyttes bedre, sier hun.

Ikke attraktivt for barn og unge

Bakgårdsfesten er et initiativ for å skape mer liv i sentrum. Widerøe mener at det er mange ting Tromsø mangler som gjør at livet i sentrum har dødd litt ut.

– Man må gjøre det attraktivt for barn, og ungdom spesielt. De ender opp med å henge på Jekta, fordi det er tak der.

– Det må være arrangementer og ting som skjer for de unge, fortsetter hun.

Tromsø må være særegent

Selv om hun mener det er mange ting som kan endres i sentrum og ellers i byen, mener hun ikke vi skal rette oss etter andre byer.

– Vi har et helt annet utgangspunkt, så vi må tenke helt nytt i forhold til hvordan vi skal designe vår by. Vi kan ikke være lik København, New York eller Havanna. Vi må finne vår egen måte å jobbe her, og jeg mener at ved bruk av design- og arkitekturkompetanse kan vi få til mye, avslutter hun.