Kunstgresset til Fløya ble lagt i 2006, og det er nettopp alderen som gjør at Fløya ønsker å bytte det ut.

– Både spillerne våre og de som leier banene er spente på det nye dekket. Kunstgresset er over ti år gammelt og mye har skjedd innenfor kunstgressproduksjon siden den gang, forteller Magne Ripmann, daglig leder i Fløya Anlegg AS.

Tilbyr gresset til kommunen

Med nytt kunstgress på banene, vil ikke Fløya ha bruk for det gamle. Derfor tilbyr de seg å gi det til Tromsø kommune.

– Vi har gitt dem tilbudet om å bruke det gamle dekket på en del fotballøkker i Tromsø. I tillegg vil vi dekke deler av kostnadene på å legge det, sier Ripmann.

– Vi har ikke fått noe klart svar fra kommunen ennå, men de er positivt innstilt til forslaget, legger han til.

Henrik Romsaas, prosjektleder i Tromsø kommune, antyder at det er flere formaliteter som må på plass før de kan takke ja til kunstgresset.

– Det som vi er litt redde for er at det gamle kunstgresset ikke kommer til å vare så lenge før det må skiftes om igjen. Vi vil jo helst slippe å destruere kunstgress som kan brukes, men vi ønsker heller ikke å ordne nytt kunstgress hvis vi allerede har brukt kunstgress som ennå er brukbart, sier Romsaas.

Miljøskadelig granulat

iTromsø har tidligere skrevet om at kommunen går inn for å fjerne miljøskadelig gummigranulat, de svarte kulene som ligger på kunstgresset for å skape demping.

Granulatet på Fløyas gamle kunstgress er ikke dekket av dette.

– Vi bruker et granulat kalt EPDM. Det er skadelig dersom det havner utenfor fotballbanen, altså slik at vi mister kontrollen over hvor det er, men det er ikke den typen granulat som kommunen ønsker å fase ut, sier Ripmann og legger til at det nye dekket også vil inneholde EPDM-granulat.

Dersom kommunen tar over det gamle dekket, vil de fjerne det for granulat.

– Vi ser på løsninger som innebærer at vi ikke bruker granulat. Et alternativ er å bruke den mest slitte delen av gresset på innendørsbanen som en type pad. Man har to måter på å få demping i kunstgresset. Det ene er å bruke granulat, og det andre er å bruke en slags gummipad under dekket. Det er mulig vi kan bruke det utslitte kunstgresset som en pad, men dette er noe vi skal undersøke, sier Romsaas.