Harry Potter-serien fyller 20 år

I dag er det nøyaktig 20 år siden den første boken i den populære serien ble sluppet på originalspråket.

SAMLEOBJEKTER: Den engelske jubileumsutgaven kommer i eksklusive versjoner med de ulike husfargene, både som pocket og paperback. Butikkansatt Anette Kirkvik fra Norli på Nerstranda viser her fram to av dem.   Foto: Rudi Nikolaisen

nyheter

Butikksjef på Norli bokhandel på Nerstranda, Ida Zachariassen Sagberg, mener serien i flere generasjoner har bidratt positivt med å få barn til å lese.

– Ikke bare barnebøker

– Den har nok fått mange barn til å innse at det kan finnes magi mellom to permer, sier Sagberg.

Bokhandleren mener bøkene også fint kan leses av voksne, og hun er selv stor fan av serien.

– Dette er ikke bare barnebøker, og mange voksne setter pris på serien blant annet på grunn av bøkenes humor og kreative språk. Det finnes til og med voksenutgaver med litt mer mørke og sobre omslag, forteller Sagberg.

I forbindelse med at det er 20 år siden "Harry Potter og de vises stein" kom ut, har det blitt laget en jubileumsutgave.

– Den kommer i fire forskjellige varianter, med de ulike husmerkene og fargene fra serien. Dette er samleobjekter, sier Sagberg

FAN: Ida Zachariassen Sagberg er selv stor fan av serien og har besøkt Warner Bros. Studios utenfor London, hvor filmatiseringen ble innspilt.   Foto: Privat

.

Språkkurs

Selv har Sagberg brukt bøkene til å lære seg nye språk.

– Jeg leste førsteboka på fransk da jeg skulle lære meg språket. Selv om man ikke forstår alt, kan man relatere til handlingen når man kjenner historien. Senere gjorde jeg det samme på spansk, og etter hvert begynte jeg å få utgaver på forskjellige språk fra venner. I dag har jeg boka på rundt 20 språk, forteller hun.

Forskning

Bokserien er som nevnt en fin inngangsport til å få barn interesserte i bøker, men ifølge ulike studier har den også flere innvirkninger.

En studie fra 2014 viste at barn som leste Harry Potter viste mer empatiske evner og ble mindre stigmatiserende ovenfor minoriteter. En annen studie fra 2016 kom fram til at Harry Potter-lesere hadde mindre til overs for Donald Trump.

20 ÅR: Slik ser de forskjellige jubileumsutgavene ut.   Foto: Norli Nerstranda

Verdenssuksess

De syv bøkene om Harry Potter er oversatt til 79 språk og er solgt i over 450 millioner eksemplarer. Ifølge Forbes har dette gjort JK Rowling til en av verdens best betalte forfattere.

Bøkene er også filmatisert, og det har blitt laget en teaterversjon.