19 prosjekter med betydning for næringsliv, helse, klima og fornybar energi har sluppet gjennom nåløyet. De inviteres nå til kontraktsforhandlinger med Forskningsrådet.

UiT er medsøker i syv av disse prosjektene. I tillegg er Akvaplan NIVA, NOFIMA og UNN medsøker i andre prosjekt.

– Vi holder trykket oppe i finansieringen av forskningsinfrastruktur. Dette er avgjørende investeringer for å gi næringslivet et konkurransefortrinn og for å gjøre det mulig for forskningsmiljøene å hevde seg helt i toppen internasjonalt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Politisk prioriterte området

Prosjektene omfatter utstyr for å kunne omsette biomasse til miljøvennlige produkter, utstyr som skal gjøre næringslivet mer energieffektivt og utvikle digitale produksjonsprosesser, tjenestebasert database for primærhelsetjenesten, bøyer til bruk i havforskning i nordlige farvann, utskiftning av tungregningsanlegg og database for å håndtere arkeologiske utgravingsdata.

– Dette er åpenbart en finansieringsordning som bidrar til samarbeid i sektoren. Det er et mål at de ulike forskningsmiljøene skal jobbe mer sammen, så det er vi veldig glade for, legger kunnskapsministeren til.

Totalt søkt om 5,7 milliard

Det er femte gang Forskningsrådet deler ut penger til Nasjonal satsing på forskningsinfrastruktur, og tildelingen gjøres en gang annethvert år. Det var svært hard konkurranse i denne runden. Hele 92 prosjekter søkte om til sammen 5,7 milliarder kroner.

Nær halvparten av prosjektene som får tildeling har industri og næringsliv som viktige brukere. Enda flere prosjekter vil være relevante for næringslivet.

– Vi har hatt en god vekst i utstyrsbudsjettet de senere årene. Topp moderne dataanlegg, laboratorier og utstyr er avgjørende for å bygge opp forskningskapasiteten på nasjonalt prioriterte satsingsområder.