Nytt stoff funnet av UiT-kjemiker

Stopper smerte og dreper kreftceller

En kjemiker kom nærmest tilfeldig over en forbindelse som har flere lovende egenskaper.

FORSKER: Kjemiker på UiT, Balmukund Thakkar har funnet en til nå ukjent forbindelse, som blant annet dreper kreftceller.  Foto: Peter Strøm/Vibeke Os (UiT)

nyheter

Balmukund Thakkar, som jobber som kjemiker på realfagsbygget ved UiT, har funnet et stoff som viser positive virkninger mot kreftceller.

Dette melder UiT – Norges arktiske universitet.

Jobber omvendt

– Vi fant et stoff som både har en paracet- og morfinlignende effekt, men uten å skape avhengighet, og som i tillegg viser seg å drepe kreftceller, sier han til UiTs nyhetsside.

Kjemikeren kom over forbindelsen ved å jobbe i motsatt rekkefølge enn hva man gjør i tradisjonell medisinutvikling.

Fremfor å jobbe ut fra lidelsen som skal behandles, starter han med de kjemiske forbindelsene og tester deretter disse mot en rekke sykdommer.

– Det viktigste poenget med vår fremgangsmåte er at vi starter med slutten. Først sjekker vi at forbindelsene lar seg produsere kjapt og billig, og at de kan tas opp i kroppen på en sikker måte. Først da leter vi etter en sykdom de kan kurere, forklarer Thakkar

Fordelene med å jobbe fram stoffene på denne måten, er man sparer tid, utgifter og miljøet.

Venter på finansiering

Thakkar har jobbet ut ifra et utgangspunkt på 30.000 forbindelser, etter å ha filtrert bort stoffer som ikke vil være trygge å ta i tablettform.

Disse ble deretter redusert til rundt 60, og etter flere analyser satt han igjen med seks kandidater som hadde en medisinsk effekt.

Det mest lovende av disse stoffene har fått navnet B18, som dreper kreftceller, og har de samme egenskapene som morfin og paracet.

Thakkar jobber nå med å teste flere B18-lignende stoffer, men har ifølge UiT ikke fått finansiering på plass.

– Vi jobber nå med å finjustere B18 fordi vi ønsker å rendyrke medikamenter som bare har én effekt om gangen, sier Thakkar.