Skal du til varmere strøk i sommer bør du være obs på dette

Fra sankthans og noen uker fremover kommer sola til å være på sitt sterkeste.

SOLING: Utsetter man huden for mye sol, øker risikoen for føflekkreft. Foto: Tor Farstad 

nyheter

Hver tredje nordmann blir solbrent på ferie, enten det er i Norge eller i utlandet. Samtidig er det rekordmange nordmenn som får føflekkreft, og økningen har sammenheng med våre solingsvaner.

– Føflekkreft kan i stor grad forebygges. Vi kan unngå å bli solbrente og være mindre i intens sol. Samtidig er det viktig å oppdage føflekkreft tidlig, for da er sjansen for å bli frisk større, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, i en pressemelding.

«SAFE»

I den anledning har Kreftforeningen laget en ny huskeregel, «SAFE», som skal hjelpe folk med å oppdage føflekkreft tidlig. Hver bokstav står for et av faresignalene for føflekkreft; Er føflekken blitt større, asymmetrisk, flerfarget og endret?

– Altfor mange nordmenn kommer sent til lege med symptomer på føflekkreft. Mange vet ikke hva de skal se etter, det er derfor bra med en slik enkel huskeregel for hva de skal følge med på, mener Oddbjørn Straume, overlege ved Haukeland universitetssjukehus og leder av Norsk Melanomgruppe.

– Norge er ikke bare blant de land i verden som har høyest forekomst av føflekkreft, vi ligger også helt på topp i Europa når det gjelder dødelighet, legger Straume til.

Her er soltipsene du bør følge:

  • Ta pauser fra sola, ikke bli solbrent
  • Bruk klær og noe på hodet
  • Bruk minst solfaktor 15 i Norge, mer i solrike land. Smør deg før du går ut.
  • Solbriller beskytter øynene