Boligbrannen på Tomasjord

Siktede anmeldt for ildspåsettelse for en drøy uke siden

Tromsømannen som er siktet for brannen på Tomasjord natt til torsdag, har flere lignende forhold på samvittigheten.

gjenganger: Tromsømannen i midten av 30-årene som er siktet for ildspåsettelse på Tomasjord natt til torsdag, har flere lignende forhold på samvittigheten. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Så sent som natt til 18. juni tente mannen, som er i midten av 30-årene, på brennbare ting på fortauet utenfor Cafe Sånn – tidligere Teaterkafeen – i Grønnegata. Helt tilfeldig kom en vekter fra Trygg Vakt kjørende forbi og fikk avverget situasjonen.

Vært i ubalanse

Ifølge daglig leder i det lokale vaktselskapet, Jørn Olsen, er hendelsen meldt inn og loggført klokken 04.45.

– Vi har lenge observert siktede på flere steder de siste ukene. Og det er ingen tvil om at han har vært i ubalanse.

– Når det gjelder hendelsen i Grønnegata, hadde mannen tent på aviser og annet lett brennbare materialer, sier Olsen og presiserer at episoden ble meldt til politiet.

Ingenting ble gjort

Politiadvokat Gøril Lund bekrefter meldingen fra Trygg Vakt som er loggført i journalen klokken 05.03. Fordi situasjonen var avverget og mannen hadde forlatt stedet, ble ingenting gjort fra politiets side.

iTromsø kjenner også til to andre forhold som tromsømannen har vært involvert i.

To tiltaler – en dom

12. juni 2015 ble han tatt for å ha tent på søppel og plastgjenstander ved Krokensenteret. Her konkluderte tingretten med at fordi flammene var like ved en container og tett inntil veggen, var faren for spredning stor.

I august i fjor sto mannen tiltalt for å ha laget bål ved losstasjonen i Hansjordnesbukta. Dette skjedde på et sted med mye tørt gress og busker – slik at spredningsfaren var betydelig. Likevel valgte retten å frifinne mannen for hendelsen.


Pågrepet umiddelbart

gjenganger: Tromsømannen i midten av 30-årene som er siktet for ildspåsettelse på Tomasjord natt til torsdag, har flere lignende forhold på samvittigheten. Foto: Ronald Johansen 

Politiets kjennskap til siktede var utvilsomt årsaken til at han ble pågrepet i forbindelse med brannen i fire boliger på Tomasjord natt til torsdag. Ved nærmere undersøkelse fant patruljen ting i mannens ryggsekk som tydelig tilkjennega at han kunne ha stått bak en ny ildspåsettelse.

Om en knapp time møter mannen med sin forsvarer, advokat Sven Crogh, i forhørsretten. Her vil politiadvokat Gøril Lund begjære varetektsfengsling i fire uker.