Henger ut barnevernsansatte på Facebook: «Man kan lure på hvorfor hun er så ond og tar andres barn»

I en åpen Facebook-gruppe blir barnevernsansatte i Tromsø kommune hengt ut med navn.

HENGT UT: På sosiale medier blir flere barnevernsansatte hengt ut med navn og bilde.  

nyheter

«Man kan lure på hvorfor hun er så ond og tar andres barn», skriver et medlem på Facebook-gruppen om en ansatt i barnevernstjenesten i Tromsø kommune.

«Se det tomme blikket. Disse løgnerne spises opp innvendig», skriver en annen.

«Er nok en liten djevel tenker jeg. Søt utenpå og jævlig inni», skriver en tredje person.

Slik fortsetter det på Facebook-gruppen hvor både administrator og medlemmene henger ut de ansatte i barnevernstjenesten.

– Ikke behagelig

Aina Isaksen, enhetsleder i barnevernstjenesten i Tromsø kommune, synes ikke noe om at de ansatte blir hengt ut.

– Det er så klart ikke behagelig. Det er ingen som liker å bli hengt ut på nettet.

DIALOG: Enhetsleder i barnevernstjenesten, Aina Isaksen, ønsker at man heller tar kontakt med barnevernet i stedet for å henge ut ansatte.   Foto: Trond Tomassen

 

Selv har hun jobbet i barnevernet i 20 år, og har merket at flere ansatte blir hengt ut de siste årene.

– Det er noe vi opplever mer og mer. Det har alltid vært slikt at man får stygge kommentarer slengt mot seg om man jobber i barnevernet, men det har tatt mer av som følge av den økte nettbruken vår. De har fått en ny kanal å skrive kommentarer på, og det er mer omfattende nå enn hva det var tidligere, sier Isaksen.

– Barna eksponeres

Ifølge Isaksen har det dessverre blitt vanlig for barnevernet å få stygge kommentarer.

– Går man inn på hvilken som helst nettavis og klikker seg inn på en sak om barnevernet, så vil det stå ganske stygge kommentarer i kommentarfeltet. Det samme gjelder grupper på sosiale medier. Noen ganger går det også ut over enkeltansatte. Det er helt klart ubehagelig for dem å bli hengt ut.

– Det man også ser er at det blir publisert saksdokumenter og masse opplysninger om barnet, noe som er etisk vanskelig for oss. Når slikt blir publisert på nettet så blir det ikke borte, og det kan få følger for barnet i fremtiden ved at for eksempel arbeidsgiveren finner disse saksdokumentene. Jeg tror ikke foreldrene tenker over i stor nok grad hvordan barnet blir eksponert når man gjør slikt.

Kan anmeldes

Dersom kommentarene blir av det verste slaget, kan anmeldelse rettes mot personen som kommenterte.

– Hvis det er helt klare trusler mot de ansatte, så kommer vi til å anmelde. Hvis det er snakk om trakassering, så må man vurdere kommentarene ut fra hvor grove de er, om det bare oppfattes som ubehagelig eller om det er helt klart krenkende, sier enhetslederen.

– Ønsker dialog

Isaksen ønsker heller at man kontakter barnevernet i stedet for å henge ut ansatte.

– Den viktigste oppfordringen jeg har er at de oppretter en dialog med barnevernet. Det er mye bedre enn uthenging. Samtidig skjønner jeg at de føler en frustrasjon og maktesløshet, som fører til at de begynner med nettopp å henge ut ansatte.

iTromsø har vært i kontakt med personen som opprettet Facebook-gruppen.

– Jeg synes at de ansatte må stå til ansvar for sine handlinger. Det er de som er ansvarlige, og da må de tåle å bli publisert med navn, sier personen.