Hakekors i kunstgress og moralsk panikk

Illustrasjonsfoto: Harstad Tidende 

nyheter

Støvet er i ferd med å legge seg etter opptrinnet, men det er likevel viktig å få sagt et par ting om det som stjal overskriftene under årets Piteå Summer Games.

Er dumskap man utfører i tenårene et skritt i retning av en kriminell løpebane? Er en trettenårings innrissing av hakekors et tegn på at man har et gryende nazismeproblem? Når man ser reaksjonene i media og på Facebook etter «idiotiet» noen tankeløse fotballspillere stelte i stand, skulle man nesten tro det.

For dem som ikke skjønner hva det refereres til, får jeg ta utgangspunktet: De sportslige prestasjonene på årets Piteå Summer Games ble overskygget av en episode som skjedde på treningsleiren i Luleå rett i forkant av den. Et av TILs breddelag hadde trent der noen dager, og da de forlot, oppdaget utleieklubben til sin store forskrekkelse at noen hadde «risset» inn et hakekors i kunstgresset med fotballsko.

Det ble naturlig nok oppstyr, med avisoppslag i både VG og Nordlys, og da trenerne fikk beskjed om det inntrufne, ble det besluttet at hele laget måtte dra de nesten 60 kilometerne tilbake til Luleå for å forsøke å ordne opp og be om unnskyldning. Det ble også vurdert fra trenerhold om laget skulle trekke seg fra turneringen og dra hjem.

Guttene møtte lederen for Gammelstads IF, som dette hadde gått utover, og sto med bøyde hoder og tårevåte øyne og unnskyldte den utrolig tåpelige handlingen. Etter en lang seanse med forsoning, hvor sjefen i Gammelstads IF talte til guttene, avsluttet han med å si at saken var over for hans og klubbens del, og anbefalte tromsøguttene å dra til Piteå og ha en god turnering. Dette skjedde også.

Alt løst i makelighet, med andre ord. Historien burde også stoppet der, men i dagene som fulgte oppsto det nærmest en konkurranse på Facebook i å fordømme handlingen mest.

Agenda Nord-Norge-sjef Roger Ingebrigtsen fremholdt hvor viktig det var at dette ikke ble avfeid som «guttestreker». «Neste trinn kunne kanskje være å la hele laget se for eksempel Schindlers liste – og at de ansvarlige får skrive en reflekterende tekst om nazismen generelt og Holocaust spesielt», skrev Ingebrigtsen i en Facebook-kommentar.

Hadde det for eksempel vært Violet Road-medlemmer som sto bak, og ikke 13–14 åringer på fotballtur, ville en kraftig mediereaksjon og fordømming kanskje vært på sin plass. Hvis laget slet med gryende, nynazistisk oppblomstring, ville en slik anbefaling fra Ingebrigtsen også vært å anbefale. Men overfor noen gutter som i et «tulltak» finner ut at de skal være morsomme, er dette en håpløs reaksjon. Og å prøve å få det til å være noe mer enn guttestreker, er også feil. Det er rett nok en særdeles drøy guttestrek, men det gjør det fortsatt ikke til en høyreekstrem handling.

TIL er ikke større enn at man raskt vet hvilket lag det er snakk om. Spillergruppen i dette laget er på alle måter multikulturell, og det har aldri vært noe som har tydet på nazisympatier fra noen eller at spillerne fra andre kulturelle bakgrunner har blitt dårligere behandlet enn de helnorske. Hvorfor i all verden skulle de da plutselig rettledes ved å se «Schindlers liste»? Skivebommet ville jo være så totalt at det nesten ble kontraproduktivt.

En av dem som advarte mot den moralske panikken var tidligere Virkelig-redaktør Eirik Junge Eliassen: «Guttunger som risser inn et hakekors med knottskoen på en fotballbane er ingen livsfarlige snauskaller med nazisympatier. Det avspeiler neppe holdninger eller farlige tanker. Skyter man nå spurven med kanon, risikerer man å lage tunge bører for unge menn», skrev han i et Facebook-innlegg.

En kompis av meg opplevde en lignende «fjotthandling» da han selv var 13 år og på fotballturnering, hvor en av lagkameratene skulle være festlig, og tok to bilder av tusenlapper han hadde klippet ut fra en bankpamflett, limte dem sammen og forsøkte å handle med den i kiosken.

Dette var ikke ment som noe seriøst svindelforsøk, like lite som hakekorset var ment å uttrykke noe politisk ståsted. Handlingen var kun gjort for å tøffe seg eller være morsom. Men like fullt kom politiet plutselig og hentet vedkommende. Etter en god porsjon «hundkjeft» fra laglederne, gråting og formanende ord fra politiet, fikk han likevel spille Narvik Nor-turneringen. På den tiden hadde man ikke sosiale medier til å male Fanden på veggen, så saken stoppet der. Som riktig var.

Og for dem som måtte tro at mannen er kriminell i dag, kan dette avkreftes på det sterkeste. Han ble rett nok en av Tromsø ILs fremste måltyver i Eliteserien ikke så forferdelig mange år senere, men har utover det skikket seg godt.