Nyfødte som veier dette får høyest IQ som voksne

Det er en kobling mellom nyfødes vekt og deres IQ som voksne.

INTELLIGENS: Nyfødte som veier mellom 3,5 og 4 kilo har høyest IQ som voksne viser en fersk dansk undersøkelse.   Foto: Frank May / NTB scanpix.

nyheter

Spedbarn som veier mellom 3,5 og 4 kilogram ved fødselen har ifølge en ny dansk undersøkelse høyere IQ som voksne. Spedbarn som veide under 2,5 kilo ved fødsel hadde den laveste IQ-scoren, og dem som veide over 4 kilo hadde også lavere IQ.

– Det betyr ikke at alle som veide under 2,5 kilo ved fødselen, er mindre intelligente enn alle dem som veide mellom 3,5 og 4 kilo. Men vi finner en klar sammenheng som er verdt å tenke over, sier førsteamanuensis, Trine Flensborg-Madsen, fra Enhet for Medisinsk Psykologi ved Københavns Universitet til forskning.no.

4696 dansker født på Rigshospitalet mellom 1959 og 1961 deltok i studien. Deltakerne tok en IQ-test da de var 28 år gamle og en da de var rundt 50 år. Sammenhengen mellom fødselsvekt og IQ ser ut til å vare gjennom hele livet.

– Det unike i studien vår er at vi har oppfølgingsdata fra en så lang periode. Det er interessant å se at sammenhengen fortsetter å være så tydelig hele livet. Miljøtilpassing senere i livet kan altså ikke rette den opp, sier Flensborg-Madsen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter