Denne byen vil bli Tromsøs nye vennskapsby

Den argentinske byen Ushuaia har nå søkt om å bli ny vennskapsby.

VENNSKAPSBY: Ushuaia i Argentina har søkt om å bli vennskapsby.  Foto: Google Maps

nyheter

– Tromsø er en arktisk hovedstad. Vi er allerede vennskapsby med Anchorage i Alaska. Med Ushuaia i Argentina, som er en av de sørligste byene i verden, får vi en kobling mot begge polpunktene, skriver gruppeleder for prosjektet, Jarle Heitmann, i en uttalelse til iTromsø.

Flere koblinger

Videre forteller Heitmann at det er flere grunner til at dette nå vurderes.

– Det finnes i dag en del koblinger til Tromsø i Ushuaia, for eksempel har Hurtigruten lokalisert en del av sin virksomhet i der på grunn av nærheten til Antarktis. Norges arktiske universitet - UiT har også samarbeid med Centro Austral de Investigaciones Científicas (CADIC), som er verdens sydligiste forskningssenter (som ikke er lokalisert på Antarktis).

NYTT VENNSKAP: Gruppeleder Jarle Heitmann er positiv til søknaden fra Ushuaia.  Foto: Ronald Johansen

Koblingen til byens forskningsmiljøer, som for eksempel Norsk Polarinstitutt, er også til stede da man blant annet gjennomfører ekspedisjoner til Antarktis og undersøker effektene av global oppvarming i både Arktisk og Antarktis.

– Ushuaia er også utskipshavn til Antarktis, mens vi er det til Svalbard. Innen turisme deler vi også de samme utfordringene, med stadig økende strøm av turister til et meget sårbart miljø, legger han til i uttalelsen.