Foreløpige tall viser at fraværet i videregående skole har gått ned nasjonalt etter innføringen av fraværsgrensen. En elev i videregående skole har typisk 3 dager og 8 timer fravær dette skoleåret.

Forrige skoleår var det typiske fraværet 5 dager og 12 timer.

Nedgang på 50 prosent i Troms

Nedgangen fra skoleåret 2015-16 til 2016-17 er på 40 prosent nasjonalt i antallet dager elevene er fraværende i videregående skole, og 33 prosent nedgang i elevenes timefravær.

Dette skoleåret var medianen for fraværet i Troms på 3 dager og 8 timer fordelt på 5.407 registrerte elever i den videregående skolen og totalt har fraværet i Troms gått ned med 50 prosent.

- En god skole er nøkkelen til mange av de viktige målene for et bedre Norge.  Det er derfor gledelig å se at fraværet har gått ned med hele 50 prosent i Troms. Det viser at elevene er mer til stede, færre faller fra og det foregår mer læring.  Ikke alle gode og effektive tiltak koster penger og fraværsgrensen er et godt eksempel på det. Dette er nye ideer og bedre løsninger i praksis som alle er tjent med, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) i et presseskriv.

Liten nedgang i elever som ikke får vurdert

Fra 2015-16 til 2016-17 ser man en liten nedgang i andelen elever som ikke får vurderingsgrunnlag (IV) i minst ett fag på nasjonalt nivå, fra 3,2 til 3,1 prosent.

For skoleåret 2016-2017 utgjør dette 5.286 elever. Av disse elevene, har omkring halvparten kun IV i ett fag. Andelen elever med IV i kun ett fag har gått ned fra 1,6 til 1,3 prosent.

Foreløpige resultater viser at av elevene som har fått IV i minst ett fag har omtrent halvparten fått IV på grunn av overskredet fraværsgrense (FAM51) i minst ett av disse fagene.

På nasjonalt nivå har 3,1 prosent av elevene IV ved standpunkt. 1,8 prosent av disse fikk FAM51. Andelen med FAM51 varierer i stor grad mellom fylkene.

iTromsø oppdaterer saken.