Slik er nordmannens sengevaner

Norske forskere har utført en studie om sengevanene til folk. Der kom de fram til syv ting.
nyheter

Folk flest tror at sengevanene påvirker hvordan de sover, men per nå har forskerne visst lite om dette faktisk er tilfelle. Tidligere søvnforskning har nemlig handlet mest om medisin i stedet for sengevaner.

– Det er interessant for søvnforskerne å skaffe kunnskap om disse faktorene faktisk påvirker søvnen, skriver Siri Waage og kollegene hennes i en artikkel i tidsskriftet Sleep Medicine. Waage er senterkoordinator på Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, Sovno, og postdoktor ved Universitetet i Bergen.

Det var forskning.no som først omtalte saken.

De norske forskerne har undersøkt hva folk flest sier om søvnvanene sine, og kom fram til disse syv funnene:

1. Du leser på skjerm

27 prosent bruker elektroniske medier i sengen daglig etter de har lagt seg. Blant de under 30 år går prosentandelen helt opp til 63 prosent.

– De høye tallene på bruk av elektroniske medier i sengen er de kanskje viktigste funnene i undersøkelsen, sier Siri Waage.

– Funnene våre er bekymringsfulle. Lys fra elektroniske medier kan påvirke søvn- og døgnrytmen vår. I tillegg vil selve aktiviteten på de elektroniske mediene, som for eksempel dataspill og tv-programmer, også virke oppkvikkende og kan føre til at det blir vanskeligere å sove. Gode søvnhygieneråd er å unngå nettopp slik bruk, understreker Waage overfor forskning.no.

2. Du leser på papir

Her er det de eldre, og kvinner, som leser mest, mens blant de yngre er det bare 15 prosent som leser i senga hver kveld.

3. Du skifter sengetøy ofte

Seks av ti skifter sengetøy annenhver uke eller oftere. Det er kvinnene som skifter oftest på senga, mens flere menn i undersøkelsen ikke visste når sengetøyet ble skiftet sist.

4. Du vil ha behagelig pute

Puten ser ut til å være det viktigste elementet for å få en god søvn. Det er de eldre og kvinnene som er mest opptatte av sengekomforten. I tillegg ser det ut til at disse to gruppene har mer fokus på sovemiljøet og er villige til å investere mer i en kvalitetsseng, samtidig som at de sliter mest med å sove godt, og rapporterer mest om søvnproblemer.

5. Du vil ha det kaldt på rommet

En av tre i undersøkelsen har det kaldere enn 12 grader på soverommet når de skal sove. Det er spesielt de eldre som ønsker å ha det kjølig. Halvparten av de over 60 år sover med åpent vindu hver natt og har temperaturen under 12 grader, selv på vinteren.

6. Du vil ha det mørkt

Nesten to av tre bruker blendingsgardiner. De yngste er mest opptatt av å ha det mørkt på soverommet, kommer det fram i undersøkelsen.

7. Du sovner på siden

To av tre foretrekker å sove på siden. Flertallet av disse har til og med en mening om hvilken side det er best å ligge på. Kvinner liker best å ligge på høyre side, mens sidene er ganske likt blant menn. 15 prosent liker best å sove på ryggen, mens en litt større prosentandel liker å ligge på magen.