Derfor blir det så sjeldent russevarme i Tromsø

Avisene her i landsdelen er veldig gode på å rapportere om godt vær, og når de har muligheten takker de sjeldent nei til å ta i bruk uttrykket «russevarme». Det er imidlertid ikke så klart hva russevarmen i det hele tatt er for noe.

Ingen russevarme: Ifølge me­teo­ro­log ved Me­teo­ro­lo­gisk in­sti­tutt i Trom­sø, Ida Fossli, blir det ikke skikkelig varmt i Tromsø med det første. Foto: Ro­nald Johansen 

nyheter

Meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Ida Fossli, forteller at for å få storvarmen til Nord-Norge, trenger vi litt hjelp. Det holder ikke bare med sol og fint vær.

Varme og stabilt høytrykk

– For at vi skal få russevarme, må det for det første være varmt i Russland. Det er stikkordet. Og så må vi ha en høytrykkssituasjon her i landsdelen, forklarer hun.

Fosslo forteller at denne høytrykkssituasjonen skaper et sirkulasjonsmønster, slik at de varme luftmassene som ligger over Russland kan strømme hit.

– Russevarmen kjennetegnes ved at det blir veldig varmt. Det må være 25–30 grader for at det skal være snakk om russevarme, forteller Fossli.

Sjeldent stabilt høytrykk

At russevarmen sjeldent tar turen innom Tromsø, bør ikke komme som noen overraskelse på noen. Årsaken til at det skjer så sjeldent er imidlertid ganske enkel.

– Om russevarmen kommer, styres av høy- og lavtrykk over for eksempel Kolahalvøya, slik at lufta som ligger over Russland kommer hit, forklarer meteorologen.

– Det er ikke så ofte vi har stabile høytrykk over Nord-Norge. Vi får små blaff innimellom, og da kan vi få russevarme, fortsetter hun.Media tar ofte feil

Meteorologen forteller at hun opplever at mediene ofte bruker begrepet russevarme feil.

– Ofte er det fordi avisene er litt tidlig ute med det. Hvis det er varmt her før det har blitt varmt i Russland, så er det ikke russevarme, sier hun og ler.

En annen kjent feil blant mediene er å melde om russevarme med en gang kvikksølvet kryper litt oppover gradestokken.

– Det som kjennetegner «russevarmen» er at det blir veldig varmt. 18 grader er ikke «russevarme», slår hun fast.