Dette synet gjorde Emma (14) rasende: – Jeg burde ikke trenge å be voksne rydde opp etter seg

Torsdag på vei til bestemoren oppdaget Emma Therese Norrie (14) og lillebror Jonas Boye Jørgensen Norrie (7) at lekeplassen i Pølsesvevet var dekket av søppel.

Fire fulle sekker: Emma Therese Norrie (14) og lillebror Jonas Boye Jørgensen Norrie (7) brukte torsdagen på å rydde opp etter andre ved Pølsesvevet. Foto: Privat 

nyheter

Pølsesvevet i Tromsdalen er en populær akebakke med tilhørende grillhytte på vinterstid. Etter at det kom en fotballbane og lekeplass der, har det blitt en favoritt blant barn i nabolaget også på sommerstid.

På vei til bestemoren la Emma og lillebroren Jonas merke til at hele området var dekket med søppel.

– Jeg vet plassen var i bruk på Sankthans og at det ble ryddet opp i etterkant, så dette har skjedd nå nylig. Det var ølflasker, brukte bleier, aluminiumsfolie og mye matemballasje. Fugler hadde vært der og sørget for at søppelet hadde spredt seg over hele området. Jeg tror også det har vært folk her som har sett søppelet og likevel har lagt igjen sitt eget søppel, forteller Emma Therese Norrie.

Ryddet hele området

Fire poser og en ødelagt stol var resultatet av rydderunden. 

I stedet for å gå forbi, løp 14-åringen til bestemoren for å hente søppelposer og hansker, og de satt i gang med ryddingen.

– Vi holdt nok på i rundt en og en halv time, og fylte en halv sekk bare inne i grillhytta. Det var mange småbiter og jeg følte vi måtte få med alt før vi kunne si oss ferdig, forteller Norrie.

Fire sekker

Emma klatre ned i dalsøkket for å rydde plast.  Foto: Privat

Totalt samlet Emma, broren og bestemoren fire fulle søppelsekker, og Norrie er ikke mye nådig i sin kritikk av dem som hadde levnet søppelet.

– Jeg ble skikkelig sur. For det første burde jeg ikke trenge å be voksne om å rydde opp etter seg, og for det andre så skulle jeg ønske at andre hadde hjulpet til sånn at det ikke bare var vi som måtte rydde alt. Det er ikke greit at det er sånn. Det er ingen som vil leke eller grille midt i en søppelhaug, sier Norrie.

– Hvis alle tar ansvar for sitt eget søppel, så slipper dette å bli et problem. Det er respektløst å bare la det ligge igjen når man drar. Det ødelegger for alle oss andre.

Roses av kommunen

Emma delte et innlegg om saken på Facebook-siden til Tromsø kommune, og får nå skryt fra kommunen.

I morgen vil søsknene få levert kinobilletter og vannflasker på døren som takk for hjelpen.

– Det er det minste vi kan gjøre, det er tross alt ikke de som skal rydde søppelet. Vi er utrolig imponert over innsatsen og ordner dem en liten oppmerksomhet som takk. Så skal vi følge opp saken og sjekke hvor nærmeste søppelboks er i området og om det eventuelt er noe vi kan forbedre med tanke på nærhet og om det trengs oftere tømming i dette området, sier Ingrid Wiesener i kommunikasjonsavdelingen til kommunen.