Rekordår for norsk sjømateksport

Så langt har 2017 vært et rekordår for eksport av norsk sjømat.

REKORDÅR: 2017 har så langt vært et rekordår for sjømateksport. Illustrasjonsfoto.  Foto: Marte Christensen, NTB scanpix

nyheter

Første halvår har Norge eksportert 1,3 millioner tonn sjømat til en verdi av 46,3 milliarder kroner. Dette er en verdiøkning på 9 prosent, altså 3,7 milliarder kroner. Høye laksepriser er årsaken.

– Første halvår er preget av rekordhøye priser for laks. Fortsatt økning i etterspørselen i kombinasjon med redusert tilbud av laks globalt er årsaken til prisveksten, sier analytiker i Norges sjømatråd, Paul T. Aandahl i en pressemelding.

Det er Polen, Frankrike og USA som kjøper mest norsk laks. Totalt har det blitt eksportert 451.000 tonn laks til en verdi av 31,4 milliarder kroner første halvår.

Mens prisen for laks øker, har ørretprisene gått kraftig ned. Verdien falt med 31 prosent sammenlignet med første halvår i fjor. Så langt har det blitt eksportert ørret til en verdi av 1,3 milliarder kroner. Det er en økning i eksport av hvitfisk, makrell og klippfisk, men en nedgang for sild-, kongekrabbe- og rekeeksport.