Endring i reglene ga flere bøter

Tromsø Parkering melder om litt flere gebyrer enn ved forrige halvår. En ny forskrift og nedgang i antall parkeringsplasser i sentrum er noe av årsaken.
nyheter

Det ble skrevet ut om lag 7.900 parkeringsbøter i Tromsø første halvår i 2017.

Sten Storvestre fra Tromsø Parkering sier dette er en liten økning fra forrige halvår.

– Det er litt høyere tall, men det betyr ikke at det er bedre for oss. Optimalt sett skulle det vært null, sier Storvestre.

Årsaken til økningen i gebyrer er i stor grad en ny forskrift som sier at det ikke lenger er tillatt med av- og pålessing på plasser skiltet for forflytningshemmede.

– Den nye loven gjelder fra 1. januar, så vi ser en kraftig økning der. Av- og påstigning er fortsatt tillatt, men folk er vant til de gamle reglene, så det har resultert i litt klaging, forteller Storvestre.

Han forteller at parkeringen i Kirkegata som nå har blitt byttet ut med taxiholdeplasser, er en annen faktor.

Kostbart

Det kan svi godt på pungen å bli bøtelagt for feilparkering og dagens gebyr er pålydende 900 kroner. Skulle det bli nødvendig å taue kjøretøyet vekk, koster det ytterligere 3.000 kroner.

Det har ifølge Storvestre bare vært en håndfull tilfeller av borttauing.

– Borttauing skjer bare i ytterste konsekvens, og er noe vi prøver å unngå. Vi forsøker alltid å få tak i bileieren først, forteller han, og forklarer at det stort sett bare har skjedd i forbindelse med brøyting i vinter.

– Bruk fjellet

Når bygging av nye leiligheter starter i Vestregata, vil det forsvinne enda en mye brukt parkeringsplass i sentrum. Dette mener Storvestre er bekymringsverdig.

– Parkeringsplassene i både Kirkegata og Vestregata har som regel vært fulle. I tråd med at det blir færre plasser, vil det bli flere om beinet, og da er jeg redd flere vil stå ulovlig. Det er jo kjipt å måtte betale 900 kroner for å ha vært en snartur innom butikken, medgir han, og oppfordrer heller bilister til å bruke parkeringen i fjellanlegget.

– Og ikke minst tenke på andre når man parkerer, påpeker han.

Fortsatt overrasket

Selv om det stort sett går i vanlige forseelser som parkering uten gyldig billett, er det enkelte som klarer å ta det litt lenger.

– Har det vært noen skrekkeksempler du vil trekke fram?

– Jeg har jobbet i Tromsø Parkering i 12 år men blir fortsatt overrasket, sier han, og legger til:

– Det er alltid noen som klarer å utmerke seg.

Se eksempler på feilparkeringer øverst i saken.