I strålende vær hadde Buktafestivalen rigget seg til på Strandtorget. Her hadde de lagt opp til aktiviteter for store og små. Den store attraksjonen var den gamle sjarken Teddy hvor det ble delt ut gratis fiskekaker fra Dragøy.

– Vi har jo sagt at vi ankrer opp på Strandtorget, sier prosjektleder i Buktafestivalen, Marja Kristine Reibo spøkefullt.

Med arrangementet håper de å skape litt blest i sentrum, og samtidig varme opp til festivalen som begynner om to uker.

– Vi ville gjøre litt for barna også. De har jo bare «Bukta for alle», så nå kan de oppleve enda mer av Bukta, sier hun.

Mange aktiviteter

Hele Strandtorget var fylt til randen av aktiviteter. Her kunne man blant annet være tidlig ute med å fikse seg Bukta-merchandise.

– Her har vi et lite utvalg av Bukta-artiklene som finnes. Det er mest for å vise fram hva vi har. Det blir en større butikk på festivalen, og vi også en nettbutikk, sier Erlend Sundelin som var ansvarlig for utsalget.

– I fjor ble vi tom for nesten alt, fortsetter han.

Man kunne også skrive ned sine beste Bukta-minner og henge de opp på «Bukta-treet». Ansvarlig for denne aktiviteten, Espen Fredriksen, forteller at hans beste minne var fra da Seigmen var på Bukta sist gang.

– Da var det smekkfull festival og allsang, forteller han.

Barn kunne delta på konkurranser som «Kast fesken», der man skulle kaste en fisk oppi en tønne fra en liten avstand, og «Håp i havet», der man prøvde fiskelykken. Man kunne vinne både godteri og brus.

Vil gjøre noe for sentrum

Alle iTromsø snakket med var strålende fornøyde med opplegget på Strandtorget, og de som jobbet der la vekt på viktigheten av slike arrangementer i sentrum.

– Personlig tror jeg vi trenger flere slike tiltak. Det er ikke så viktig om det er organisasjoner, private eller festivaler som benytter seg av torgene, men det er bra at de utnyttes. De bør brukes mer, sier Reibo.

Hun får støtte fra Esben Stamnes, som var ansvarlig for «Håp i havet».

– At det skjer noe i sentrum er jo viktig. Man kunne ikke gjort dette på Jekta, forteller han.

– Det er artig å jobbe for en festival skaper liv i sentrum, sier lagersjef på Bukta, Tora Sundelin.

Bjørn Kårstad var sammen med sin kone, Beate Spurkeland, kommet helt fra Bergen til Tromsø denne helgen for å besøke barn og barnebarn. Han sier at de opplever noe av det samme i Bergen.

– Det er jo greit å holde næringslivet i gang i sentrum. Hvis det er sånn at folk heller drar på kjøpesenter enn å komme hit, er det jo kjedelig. I Bergen opplevde næringslivet en liten nedgang på grunn av at kommunen gjorde butikkene i sentrum mindre tilgjengelige med bil, sa han.