For fem år siden måtte Wolfgang (74) hjerteopereres - nå sykler han Europa rundt

Tyskeren Wolfgang Hollmer er ikke som alle andre 74-åringer. De siste tre årene har han syklet Europa rundt, og var i helgen innom Tromsø.

ELEKTRISK TOHJULING: Wolfgang Hollmer har vært gjennom tre bypassoperasjoner, men sier han aldri har følt seg sunnere enn nå.  Foto: Rudi Nikolaisen

nyheter

Den pensjonerte typografen fra Köln måtte etter hjerteproblemer for fem år siden bypassopereres hele tre ganger. Tross dette har den spreke tyskeren de siste årene tilbakelagt flere mil på to hjul enn hva de fleste av oss kan drømme om.

– Jeg har syklet hele livet, men ikke som dette. Det hele startet da jeg for tre år siden kjørte bil fra Tyskland til Spania med en venn. Da vi kjørte gjennom hele Frankrike etter motorveien, tenkte jeg «dette er borkastet», forteller Hollmer.

Da han etterpå skulle besøke en venn i Barcelona bestemte han seg for å sykle dit, og investerte i en elsykkel.

– Min venn trodde jeg var blitt gal, sier han og ler.

Året etterpå syklet Hollmer til Istanbul.

– Jeg syklet gjennom Sveits, Italia og Sicilia, og tok deretter turen gjennom Hellas til Tyrkia. På tilbaketuren valgte jeg den samme ruten som flyktningene fra Syria bruker. Jeg fikk sett mye, forteller han.

Inspirert av krigshistorie

Etter en sykkeltur til Marakesh via Portugal i 2016, funderte tyskeren på hvor han skulle dra neste gang.

– Etter å ha sett filmen basert på boka «Ikke si det til noen» av den tyske journalisten Randi Crott, ble jeg inspirert til å reise til Skandinavia.

Boken omhandler forfatterens far, en soldat av jødisk herkomst, som «gjemte seg» hos den tyske hæren. Han var stasjonert i Nord-Norge og møtte Crotts mor i Harstad, som er Hollmers neste destinasjon.

Dyrt og kaldt

Hollmer kom lørdag kveld til Tromsø, etter å ha besøkt Nordkapp og Hammerfest.

– Hammerfest har jeg faktisk alltid drømt om å besøke. Jeg må innrømme at det var en liten skuffelse.

Hollmer berømmer både veiene og midnattssolen, men synes det kunne vært litt varmere på turen.

– Jeg må medgi at jeg fremdeles prøver å bli vant til temperaturen. Jeg er nok litt mer en middelhavstype, sier han.

Også prisnivået i Norge er noe han har bitt seg merke i.

– Da jeg overnattet på en campingplass, var det verken matbutikk eller restaurant i nærheten. Jeg endte opp med et måltid bestående av to poser potetgull og en pakke kjeks fra resepsjonen. Det hele kostet 150 kroner, forteller han noe overrasket.

Han legger til at han synes nordlendinger er veldig hyggelige mennesker, om enn litt mer reserverte enn i sørligere land.

– Det er litt som i Finland. Man blir ikke like ofte invitert inn på middag av fremmede, forklarer han.

Eventyrlyst

74-åringen håper han kan være til inspirasjon til andre hjertesyke.

– Jeg var ikke i mitt livs form da jeg fikk min første bypassoperasjon for noen år siden. Etter at jeg begynte å sykle for tre år siden føler jeg meg sunnere enn noensinne, forteller han, og legger til:

– Jeg tror at om man skal ha det bra, må man finne den rette balansen mellom eventyrlyst og trygghet. Det er mitt livsmotto.